Majka sam djevojčice s teškoćama u razvoju i ne znam kako zadovoljiti potrebe cijele obitelji

PITANJE: C. T. (29) Majka sam djevojčice s teškoćama u razvoju. Suprug po cijele dane radi i ne želim ga još dodatno opterećivati svojim strahovima, obavezama s ostalom djecom i kućnim problemima.

 

Pokušavam sve učiniti sama i zadovoljiti potrebe cijele obitelji, ali ne uspijevam. Dok sam bila zaposlena navikla sam odraditi posao bez greške i često primala pohvale. Sada, kao majka brinem o kući i djeci, ali svakim danom sve sam umornija i nezadovoljnija. Ne vidim izlaz iz svoje neprekidne jurnjave i slabih, jedva vidljivih, rezultata. Želim barem povremeno osjetiti mir i zadovljstvo učinjenim, ali kako? Jednostavno ne nalazim vremena za sve što želim učiniti.

ODGOVOR: Naš mozak preopterećen je obavezama koje moramo izvršiti i ako pokušamo zapamtiti sve što mislimo da baš moramo učiniti tražimo previše od sebe. Sastavljanjem liste prioriteta tj. zadataka koje uistinu ne smijemo preskočiti oslobodit ćete prostor u mozgu i biti produktivniji. Kada smo preopterećeni, često se zavaravamo da je sve što radimo veoma važno i vjerujemo kako samo mi možemo sve to učiniti kako treba. Pokušajte prepustiti neke zadatke ukućanima, naravno i suprugu, prijateljima. Često smo preopterećeni brojnim informacijama koje primamo, ali pravi problem je u tome što mislimo da je većina tih stvari podjednako važna pa im pridajemo istu pažnju, što dovodi do toga da smo stalno užurbani, uznemireni i pokušavamo odraditi sve što zamislimo, a to je nemoguće. Bez obzira na to da li ste zaposleni kod kuće ili na poslu, razmišljajte samo o onom što vam je najvažnije. Snižavanje kriterija je kletva bilo kojem zaposlenom perfekcionisti. Ali, kad god uhvatite sebe da želite promijeniti svoje obrasce ponašanja, morate razbiti navike tako što ćete napraviti suprotno od onoga za što smatrate da ste prisiljeni učiniti. To može značiti da brzo završite posao, umjesto da pokušavate stvorite remek-djelo. Neprirodno je ako ste navikli sve raditi prema najvišim standardima. Zaposleni ljudi često odbijaju pomoć ili je neće sami tražiti. Nitko neće misliti loše o vama ako mirno zatražite pomoć, osim ako to ne učinite histerično i optuživački uz riječi: "Ja sve moram sama."

To se odnosi na posao i na privatni život.  Bez obzira na to kako pokušavamo gospodariti vremenom, postoje situacije kada je stres neizbježan, a pokušati ga negirati može samo pogoršati stvari. Umjesto ignoriranja stresa ili pokušaja da stvari riješite na svoj način, potrebno je naučite priznati sebi da ponekad radite pogreške. Ne možete uvijek utjecati na događaju u svome životu, ali možete promijeniti svoje ponašanje i emocije. I to je put ka istinskom miru i zadovoljstvu. 

In Portal