Imam tjelesni invaliditet, a samohrani sam otac djevojčice koja često ima agresivne ispade

PITANJE: M. K. (40) Otac sam djevojčice koja često ima ispade bijesa, u igri često napada drugu djecu, protivi se argumentima kojim ju pokušavam smiriti. Svaki dan pronalazi novu igru, bistra je i vesela, a ipak ne živi bezbrižno kao što bih ja želio.

 

Znam da joj sigurno nedostaje majka koja je otišla dok je ona bila beba, ali to je ozbiljan problem koji ne mogu riješiti. Teško mi je pratiti je u svim igrama, naime imam tjelesni invaliditet koji me sprječava. Meni se ipak javila ideja kako bi joj možda mogla pomoći meditacija. Što kažete o tome?

ODGOVOR: Ranije se vjerovalo da su meditacija, joga ili vježbe za relaksaciju rezervirane samo za odrasle, no posljednjih nekoliko godina uvidjelo se da je i djeci također potreban način suočavanja sa stresom, kako bi se opustili i naučili rješavati probleme mirnim putem. Meditacija je korisna vještina smirivanja misli, dubokog disanja i uživanja u tišini i sadašnjem trenutku. Te pauze itekako su potrebne i velikima i malima u ovom užurbanom, ludom svijetu u kojem živimo. Brojne dobrobiti meditacije na mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje čovjeka potvrdila je i Svjetska zdravstvena organizacija.

Meditacija ima niz benefita: poboljšava koncentraciju, pažnju, pamćenje, kreativnost, intuiciju, samopouzdanje, reducira stres, pomaže kod tjeskobe, straha. Djeca su sama po sebi već mali gurui kad je u pitanju življenje u sadašnjem trenutku, pa učenje meditacije ne bi trebao biti veliki problem. Sve što treba učiniti je njegovati ono što djeca u sebi imaju i spriječiti da to s odrastanjem ne izgube.

Želite li naučiti dijete umijeće meditacije, prvo vi trebate svladati osnovne korake, a kasnije možete vježbati s djetetom. Važno je moći se umiriti, usredotočiti i osjetiti stapanje sa sadašnjim trenutkom i svojim bićem. Ovisno o dobi, dijete će imati više ili manje strpljenja po pitanju trajanja meditacije. Mlađa djeca ranije će odustati i ne treba ih forsirati, već imajte na umu da će redovitim vježbanjem i s odrastanjem meditacija kod djeteta dobiti upravo onaj oblik i trajanje koje će djetetu trebati i odgovarati. Ne postoji jedinstveni recept za meditaciju i po pitanju izvođenja i po pitanju trajanja, ali s nečim treba početi. Kada vidite da je dijete previše uzbuđeno i nemirno, umorno i razdražljivo, napeto ili plačljivo pozovite ga na meditaciju kako bi se ponovno osjećalo smireno i zadovoljno.

In Portal