Zatvorila se u kuću nakon što joj se crvenilo pojavilo na licu

PITANJE: F.B. (24) Poštovani imam prijateljicu koja se sve više zatvara u kuću. To me brine iz razloga što je tek počela izlaziti nakon što joj je dijagnosticirana mišićna distrofija. Ne znam, možda je posljedica toga rosacea koju sada ima?

Simptomi su joj se pojavili ubrzo nakon dijagnoze mišićne distrofije. Kako da joj pomognem? Ima 21 godinu, postoji li neko prirodno sredstvo za tretiranje kože? Mora li se rosacea liječiti?

ODGOVOR: Rosacea je kronično oboljenje lica koje se najčešće javlja u srednjem životnom dobu, mada se prvi put može javiti u adolescenciji ili starosti. Oboljenje karakterizira crvenilo, trajno proširenje kapilara te više ili manje izražene akne. U kasnijoj fazi rosacea uzrokuje ljuštenje kože, kapilare postaju šire, brojnije i vidljivije te veći broj akni.
Mogući uzroci pojavljivanje rosacee su izlaganje visokoj temperaturi, sunčevim zrakama ili izrazitoj hladnoći. Određeni faktor u pojavljivanju rosacee imaju nasljedni faktori i stres. Uz stres rosaceu potencira psihička labilnost i preosjetljivost živčanog sustava. Najčešći uzroci su nutritivnog porijekla, premasna i prezačinjena hrana, probavne smetnje, gastritis te hormonalni poremećaji u vrijeme menopauze ili neredovitih mjesečnica.
Alternativa za liječenje rosacee je ulje origana, koje se efikasno koristi pri liječenju kožnih bolesti. Brojna testiranja dokazala su da ubija veliki broj štetnih mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice, virusi i paraziti. Dr. James Machino, predstavnik Instituta ReinaiSante integrativne medicine u Torontu koristio je ulje divljeg origana za tretiranje rosacee i zaključio da ono djeluje tako što je u stanju izbaciti grinje epiderma koje su povezane sa rosaceom. Poboljšanje je zabilježeno u 80 do 90 posto slučajeva kožnih oboljenja.
U Europi od rosacee boluje oko 0,5 – 1% odraslih osoba, češće je kod osoba svijetle puti. Veliki problem je što osobe sa rosaceom imaju smanjeno samopouzdanje, frustracije, te misle da im bolest djeluje na profesionalni i društveni život. Najviše zabrinjava činjenica da mali broj oboljelih prihvaćaju da im je potrebna medicinska pomoć kako bi zaustavili napredovanje i ublažili simptome bolesti.

In-Portal