Dobra vijest: U Zagrebu predstavljen revolucionarni lijek za osteoartritis

Rezultati kliničkog ispitivanja pokazali su da olakšavanje simptoma, posebice boli, obično nastupa nakon dva do tri tjedna neprekidnog liječenja

 

Na stručnom predavanju u Zagrebu u nazočnosti vodećih stručnjaka na području liječenja osteoartritisa predstavljen je novi lijek za liječenje osteoartritisa koljena i sveobuhvatne smjernice za liječenje te bolesti. Klinička istraživanja potvrdila su da se sustavnom uporabom patentiranog kristaliziranog glukozaminsulfata simptomi osteoartritisa mogu znatno smanjiti i olakšati, a progresija bolesti usporiti, zaključak je stručnog predavanja 'Terapijske smjernice za osteoartritis - koja je uloga glukozamina?'.

Tom prigodom predstavljen je Arthryl®, prema postojećim podacima na tržištu, jedini lijek u Hrvatskoj koji sadrži patentirani kristalizirani glukozaminsulfat i stoga osigurava učinkovitost u liječenju osteoartritisa koljena. Do sada je, naime, glukozamin u Hrvatskoj bio dostupan jedino kao dodatak prehrani.

Prof. dr. sc. Marco Paoloni s Katedre za anatomiju i histologiju te medicinsku forenziku i ortopediju na Sveučilištu Sapienza u Rimu, vodeći autoritet na području liječenja osteoartritisa, održao je stručno predavanje o ulozi kristaliziranog glukozaminsulfata u liječenju osteoartritisa. Predstavio je rezultate kliničkih ispitivanja koji dokazuju zašto je jedino patentirani kristalizirani glukozamin sulfat registriran kao lijek.

"Klinička istraživanja pokazuju kako jedino kristalizirani glukozaminsulfat, zbog svoje stabilizirane formule, pokazuje rezultate u liječenu osteoartritisa te je stoga i registriran kao lijek, smanjuje bol i poboljšava funkcionalnost zgloba, te značajno usporava progresiju bolesti i na kraju smanjuje potrebu za operacijom zbog promjena u zglobovima", istaknuo je prof. dr. sc. Marco Paoloni.

Osteoartritis je izuzetno česta bolest koja se javlja uglavnom kod starijih, ali se može pojaviti i kod mlađih osoba. To je najčešći oblik artritisa i glavni uzrok invaliditeta u svijetu. Ipak, najčešće oboljevaju koljena, potom kukovi, šake i kralježnica. Bol je glavna klinička manifestacija koja uzrokuje ograničenja u kretanju oboljelih, a time i svakodnevnih fizičkih aktivnosti, zbog čega nepovoljno utječe na kvalitetu života, izazivajući socijalna i ekonomska opterećenja bolesnika. Ciljevi liječenja su smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i usporavanje progresije. Jedan od glavnih izazova u liječenju koljena zahvaćenog osteoartritisom je postizanje dugotrajnog perioda bez progresije bolesti.

"Nacionalne i međunarodne smjernice za liječenje osteoartritisa, osim nefarmakoloških mjera, uključuju lijekove koji primarno djeluju simptomatski ne mijenjajući tijek bolesti. Međutim, recentne smjernice Europskog društva za kliničke I ekonomske aspekte osteoporoze I osteoartritisa (engl. ESCEO) uključuju simptomatske sporodjelujuće lijekove koji bi moguće usporili progresiju ove prevalentske bolesti, među navedenim lijekovima je patentirani kristalizirani glukozaminsulfat koji je sada dostupan na Hrvatskom tržištu", kazala je doc. dr. Dubravka Bobek. Procjenjuje se da će osetoartritis koljena zbog starenja populacije do 2020. godine biti četvrti vodeći uzrok nesposobnosti bolesnika.

"Počašćeni smo što smo prvi na hrvatskom tržištu ponudili proizvod koji domaća medicinska zajednica iščekuje, a koji smo danas predstavili zajedno s međunarodnim stručnjacima za reumatologiju. Ovim proizvodom nastavljamo tradiciju pomaganja ljudima u očuvanju zdravijeg život nudeći im visokokvalitetne proizvode", rekao je povodom predstavljanja novog lijeka dr. med. Željko Ravlić, direktor Mylana za Hrvatsku.

Liječnici specijalisti za liječenje osteoartritisa izrazili su nadu da će Arthryl®, novi lijek na hrvatskom tržištu koji sadrži patentirani kristalizirani glukozaminsulfat, pridonijeti boljim ishodima liječenja ove bolesti. Naime, lijek se koristi za ublažavanje simptoma blagog do umjerenog osteoartritisa koljena. Nije namijenjen za liječenje akutne nego kronične boli. Rezultati kliničkog ispitivanja pokazali su da olakšavanje simptoma, posebice boli, obično nastupa nakon dva do tri tjedna neprekidnog liječenja. Naime, lijek ima pozitivan učinak na metabolizam zglobne hrskavice jer povećava sintezu proteoglikana u hrskavici i tako usporava njeno propadanje. Primjenjuje se oralno i dolazi u obliku granula topivih u vodi. Dostupan je u svim ljekarnama bez recepta.

Božica Ravlić