Nova studija: Umjerene doze ketamina značajno umanjuju migrenske glavobolje

Ipak, studija ne pomaže objasniti što uzrokuje migrene. Iako čimbenici poput stresa, dehidracije, pa čak i gena vjerojatno igraju ulogu, postoji mnogo toga što je trenutno neobjašnjeno

 

Migrene, umjerene ili teške glavobolje koje se manifestiraju kao iznenadna ili postupna pulsirajuća bol, nisu samo neugodnost – one mogu biti zaista razarajuće za milijune ljudi širom svijeta. Tretmani se razlikuju od osobe do osobe, a različito su učinkoviti.

Studije koje proučavaju upotrebu ketamina kao tretmana već su se provodile mnogo puta ranije, a čini se da nekoliko radova ukazuje na obećavajuće rezultate, prenosi portal iflscience.com. Ovi novi podaci dolaze zahvaljujući nedavnom okupljanju akademika na godišnjem sastanku anesteziologa u Bostonu, koji su istraživali ilegalnu uporabu lijeka kod 61 muškarca u SAD-u koji pate od migrene.

Pacijenti su bili pogođeni neuralnom boli dovoljno često ili intenzivno tijekom posljednje tri godine, da su svi morali biti hospitalizirani. Niti jedan drugi tretman nije bio učinkovit pa su do sada bili osuđeni na život s migrenom.

Tim, koji je vodila Thomas Jefferson sveučilišna bolnica u Philadelphiji, davao je pacijentima male doze smirujućeg sredstva u periodu od tjedan dana, te su otkrili da je ketamin učinkovito liječilo tri četvrtine ispitanika. Naime, bol koju su osjetili – procijenjena pomoću linearne skale od 0 do 10 – smanjena je sa 7,5 na 3,4 kada je liječenje bilo najučinkovitije, što se, po rezultatima, dogodilo četvrtog dana liječenja.

Ketamin u većim dozama, ili u manjim dozama kod osjetljivih pojedinaca, može imati neke negativne nuspojave. Može uzrokovati halucinacije, zbunjenost, napade panike, privremeni gubitak pamćenja, probleme s mjehurom, pa čak i fizičku nesposobnost zbog mentalne nestabilnosti.

Međutim, u kontroliranim, umjerenim dozama, očito je djelotvoran u ublažavanju boli – u pokusu, pacijenti su doživjeli samo kratke halucinacije i vrlo živopisne snove, cijena koju će vjerojatno većina spremno platiti, ako će tako zaustaviti migrene.

Ipak, studija ne pomaže objasniti što uzrokuje migrene. Iako čimbenici poput stresa, dehidracije, pa čak i gena vjerojatno igraju ulogu, postoji mnogo toga što je trenutno neobjašnjeno.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti