Majka sam s invaliditetom i ne znam kako odgajati dijete koje će se s poštovanjem odnositi prema starijima

PITANJE: V. Z. (36) Veoma sam zabrinuta i ne znam kako reagirati. Majka sam dječaka od četiri godine. Živimo s mojim roditeljima koji nam puno pomažu.

 

Suprug često putuje, a i kad je kod kuće ne sudjeluje puno u odgoju. Zbog mog invaliditeta ne mogu sama sudjelovati u svim sinovim aktivnostima i tu uskaču moji roditelji. Smeta me što moj sin nema nimalo poštovanja prema njima, a ni prema drugim osobama, bilo djeci ili odraslima. Kada ga upozorim na to postaje agresivan. On je moje dijete i želim da se ponaša s poštovanjem prema ljudima oko sebe, ali kako ga to naučiti?

ODGOVOR: Ako djeca ne poštuju roditelje koji su glavni kod kuće, onda vjerojatno neće poštovati ni svoje učitelje, što će ugroziti njihovu sposobnost učenja, a niti poslodavce, što će spriječiti njihov napredak u poslovnom svijetu. Ako nemaju poštovanja prema svojim vršnjacima, neće biti društveno kompetentni i umjesto toga pribjegavat će destruktivnim strategijama kao što je agresija da bi postigli ono što žele.

No, ne treba zanemariti i da roditelji moraju poštivati dijete. Društvo u kojem živimo najčešće je fokusirano na imovinu, vlasništvo i posjedovanje, pa se nesvjesno, djeca ubrajaju u tu "imovinu". Moramo zapamtiti da djeca nisu stvari ili pojave – nego osobe, zasebna ljudska bića. Kao ljudska bića, zaslužuju naše poštovanje i razumijevanje. Roditelj mora naučiti poštivati svoje dijete, jednako kao što poštuje druge ljude – ili jednako kako bi želio da drugi poštuju njega. Nemojte očekivati da će dijete poštivati odrasle ako ne zna osnove pristojnosti. Može pomoći ako im pokažete kroz igru u kojim trenucima je u redu reći: molim, hvala, žao mi je. Objasnite da trebaju biti pristojni s ljudima koje poznaju, no i sa stranaca. Pokažite im to na primjeru tako da ih uključite u razgovor s prodajnim osobljem u trgovini, osobljem u restoranu i slično. Kao i uvijek, budite pristojni kako biste bili dobar primjer svome djetetu.

Sigurno već znate, ali vrijediti ponoviti: djeca najbolje uče iz našeg primjera, ne iz naših lekcija. Ako se prema drugim ljudima odnosite s poštovanjem i ljubaznošću, vaša djeca će vrlo vjerojatno odnositi se prema drugima na isti način, uključujući i vas!

In Portal

 

Povezane vijesti