Žena sam s invaliditetom, ali uvijek volim izgledati lijepo i njegovano

PITANJE: V. Z. (29) Žena sam s invaliditetom, ali uvijek volim izgledati lijepo i njegovano. No već neko vrijeme imam problem s noktima.

 

Redovno idem na manikuru i stavljam trajni lak. Ne znam moram li napraviti pauzu ili to nije razlog što moji nokti izgledaju jako loše nakon skidanja laka? Trebam savjet kako vratiti čvrstoću i prirodnu boju noktiju, sada su ispod laka veoma blijedi i tanki. Trebam li se javiti liječniku ili će se nokti oporaviti unošenjem više vitamina i minerala?

ODGOVOR: Jako blijedi nokti mogu ukazivati na anemiju, bjelkasti sa žućkastim dijelovima mogu upućivati na probleme s jetrom, a žuti nokti sugeriraju probleme sa štitnjačom, dijabetesom ili respiratornim sustavom. Ako su nokti udubljeni i s uzdužnim prugama te lomljivi moguće je da patite od nedostatka željeza. Možete potražiti u ljekarni dodatak željeza ili pak jesti više oraha, crvenog mesa, te zelenog povrća.

Sve navedene namirnice sadrže ne samo željezo nego i esencijalne vitamine koji su nam prijeko potrebni. Bijele mrlje po noktima, spor rast i zanoktice su znak da nam nedostaje cinka, te u svakodnevnu prehranu treba dodati više cinka. Cink također možete potražiti u ljekarni, a ako ne želite, jedite više tamne čokolade, kikirikija i puretine. Krhki nokti koji često pucaju upućuju na manjak vitamina A i kalcija. Suhi i tamni nokti znače izostanak vitamina u njima, u ovom slučaju B12. Ovaj vitamin dolazi u kapsulama, a možete ga pronaći i u siru, jajima i rakovima. Pravilnim unosom vitamina vaši će nokti postati snažniji i bolji. Vodite računa da pijete puno vode, te da ih održavate vlažnima.

Brojna istraživanja potvrdila su prisutnost štetnih kemikalija u lakovima za nokte, ali i štetnost acetona i UV lampi koji su neizostavan alat na putu do savršenog izgleda noktiju. Stavljanje nepropusnog sloja gela na nokte te izlaganje istih UV zračenju svaka dva tjedan tj. svaka manikura ostavljena na noktima duži period predstavlja opasnost za vaše zdravlje jer nemate uvid u promjene koje se događaju na vašim noktima.

Prema istraživanju Skin Cancer Foundationa ultraljubičasto zračenje kojem izlažemo nokte tijekom geliranja može prouzročiti rak kože, ali i njezino prerano starenje i hiperpigmentaciju.

Opasnosti geliranja noktiju kriju se i u kemikalijama koje su osnovni sastojak lakova te acetonu koji se koristi za skidanje gel manikure. Tako neki lakovi sadrže metil akrilat koji se često povezuje s pojavom kontaktnog dermatitisa, dok oba ova elementa uzrokuju stanjivanje i lomljivost noktiju.

Čim primijetite neku promjenu na noktima, poželjno bi bilo javiti se svom liječniku.

In Portal