Mlada sam majka s invaliditetom i često strahujem za svoju bebu

PITANJE: M. D. (22) Mlada sam postala mama i često imam razne strahove. Naime, žena sam s invaliditetom i nakon poroda bila sam mirna neko vrijeme vidjevši svoju potpuno zdravu bebu.

 

Kako beba odrasta bojim se hranim li je pravilno i zato imam pitanje. Već duže vrijeme razmišljam trebam li joj davati dodatno vitamine i minerale. Što bi mi savjetovali?

ODGOVOR: Djeca koja imaju siromašnu ili ograničenu ishranu, bolesti jetre ili druge kronične probleme trebaju vitaminske i mineralne dodatke da bi se izbjegli nedostaci istih. No, istraživanjima je ustanovljeno da se djeci daju dnevno dodatne doze multivitamina, iako to generalno većini njih nije potrebno za njihovu prosječnu ishranu. Možete svom djetetu dati odgovarajuće multivitamine ako vi i vaš pedijatar smatrate da su vašem djetetu potrebni, ali najbolje je pokušati nadoknaditi potrebnu dnevnu količinu kod djeteta dobrom i uravnoteženom ishranom.

Činjenica je da kod preporuke vitaminsko mineralnog dodatka u dječjoj dobi ne treba olako posezati za popularnim gotovim formulacijama, sve dok se ne utvrde prave potrebe i dok ne postavimo prava pitanja koja će omogućiti sakupljanje vrijednih informacija. Dob, spol, tjelesna težina, prehrambene navike, alergije, kronične ili metaboličke bolesti, intolerancija na hranu, podneblje, vrijeme provedeno na otvorenom, konzumacija mlijeka, mesa, ribe, voća i povrća, samo su neki od parametara koji nam mogu pomoći u pravom odabiru. 

Važno je ne zaboraviti na brojne interakcije vitamina, a osobito minerala s lijekovima koje dijete možda prima u stalnoj ili trenutnoj terapiji, kao i na sastav majčinog mlijeka ili zamjenske hrane, unos vitaminskih napitaka i sokova, te aktivnosti i dnevni ritam djeteta kojem preporučamo vitaminske pripravke. Upotreba imunostimulatora poput ehinaceje, te pčelinjih proizvoda poput propolisa i cvjetnog praha može izazvati brojne neželjene reakcije i njihovu je primjenu važno imati pod kontrolom. Strukturirani razgovor s roditeljima, kontrola krvne slike i dogovor s pedijatrom i nutricionistom trebali bi biti nezaobilazan dio ljekarničke skrbi u brizi za naše najmlađe.

In Portal