Kao muškarac s invaliditetom došao sam u stanje slično ženskoj menopauzi

PITANJE: V. I. (47) Supruga mi je predložila da vam pošaljem upit o vlastitom stanju. Ona tvrdi da ima dojam kao da sam u menopauzi kao i ona.

 

Slažem se da sam se u nekim situacijama promijenio, ali uvijek to pravdam svojim invaliditetom. Iako nije sve loše što mi se događa, kako ona kaže. Naime, postao sam emotivniji, pažljiviji, što mojoj ženi odgovara. Zato vas molim odgovor ima li razloga da potražim pomoć liječnika.

ODGOVOR: Kad muškarci dođu u godine života između 40-e i 55-e, mogu iskusiti promjenu sličnu ženskoj menopauzi, nazvanu andropauza. Za razliku od žena, muškarci nemaju jasan znak kao što je to prestanak menstruacija koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u razini hormona, estrogena u žena, testosterona u muškaraca. Riječ andropauza potječe iz grčkog jezika, gdje riječ "andros" znači muškarac, a "pausis" kraj pa je analogna pojmu "menopauza". Pojam andropauza nije istoznačan s menopauzom, iako se odnosi na isto razdoblje života muškarca i žene. Radi se o promjenama u različitim hormonima muškarca i žene. Menopauza se mnogo jasnije prezentira pa se tako i dijagnosticiranje oba stanja, kao i terapijski pristupi, znatno razlikuju. Činjenica je da neki muškarci u ovom periodu života postaju nježniji i senzualniji te njihov odnos s partnericom postaje emocionalno kvalitetniji.

Nakon što ispunite navedeni upitnik vjerujem dobit ćete jasniju sliku vlastitog stanja. U procjeni subjektivnog stanja koriste se testovi za andropauzu tzv. ADAM (Androgen Deficiency of Aging Man) test:

1. Imate li 50 godina ili više?
2. Imate li u posljednjih 6 mjeseci smanjeni libido?
3. Imate li teškoća sa slabijom erekcijom?
4. Osjećate li nedostatak mišićne snage ili izdržljivosti?
5. Jeste li primijetili smanjenje visine tijela?
6. Ne uživate u životu kao prije?
7. Jeste li često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni?
8. Osjećate li općenito nedostatak energije?
9. Više se ne bavite sportom jednako često kao prije?
10. Zaspite li često neposredno nakon večere?
11. Imate li bolove u zglobovima i mišićima?
12. Imate li iznenadne napade znojenja ili osjećaja vrućine?
13. Umorni ste a teško zaspite ili se rano budite?
14. Jeste li često napeti ili nervozni?
15. "Lako planete" i ne možete se obuzdati?

Ako ste na pet ili više pitanja odgovorili potvrdno vjerojatno zadovoljavate kriterije simptomatologije za andropauzu i poželjno je da se javite liječniku. Nakon pretraga i uvida u nalaze pacijentu se predlaže nadomjesna terapija testosterona.

In Portal