I to je naš svijet: Poražavajući podatci o prilagođenosti javnih toaleta za osobe s invaliditetom

Djeca s teškoćama u razvoju često ne mogu koristiti standardnu prilagođenu zahodsku školjku, a klupe za presvlačenje u većini slučajeva nisu dovoljno velike

 

Zastupnici u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva obaviješteni su da roditelji djecu s invaliditetom moraju presvlačiti na podu javnih toaleta zbog nedostatka prilagođenih instalacija, javlja BBC.

Lisa Cameron iz Škotske nacionalne stranke (Scottish National Party, SNP, nap. a.) nazvala je praksu "neprihvatljivom i ponižavajućom", i pozvala na promjenu zakona.

Djeca s teškoćama u razvoju često ne mogu koristiti standardnu prilagođenu zahodsku školjku, a klupe za presvlačenje u većini slučajeva nisu dovoljno velike.

Samo devet od 2.500 željezničkih stanica ima odgovarajuća mjesta za presvlačenje.

Ministar zajednica Jake Berry izjavio je kako već postoji zakonska obveza osigurati prilagođena mjesta za presvlačenje, ali je kritizirao trenutno stanje na javnim mjestima.

"Postoji ih samo 12 na gotovo 100 stajališta na autocestama, ima ih samo 50 u gotovo 500 trgovačkih centara – to jednostavno nije dovoljno dobro", rekao je.

Cameronica je rekla da je kao predsjedateljica skupine za osobe s invaliditetom u parlamentu čula "opetovane uznemirujuće priče o tome da se djeca s teškoćama u razvoju presvlače na podu toaleta zbog nedostatka instalacija".

Izjavila je da je to "neprihvatljivo i ponižavajuće u današnjem društvu" i zatražila od vlade da razmotri promjenu zakona o odgovarajućim mjestima za presvlačenje.

Berry je rekao da već postoji odredba u Zakonu o ravnopravnosti prema kojoj se mora osigurati mjesto za presvlačenje, a propisi o gradnji trenutno se razmatraju.

Više od četvrt milijuna osoba s teškim invaliditetom nema pristup javnom toaletu koji zadovoljava njihove potrebe, kažu iz aktivističke grupe Changing Places (Mjesta za presvlačenje, nap. a.).

Roditelji djece s teškoćama u razvoju dugo su tvrdili da im je u prilagođenim javnim toaletima potrebna velika klupa za presvlačenje i prostor za dvoje njegovatelja, kako bi poštedili svoju djecu od ponižavajućeg presvlačenja na često prljavim podovima javnih toaleta.

Changing Places želi da se na javnim mjestima, kao što su trgovački centri, muzeji, galerije, bolnice, prometna čvorišta, kompleksi za zabavu, sportski stadioni i arene, nalaze prilagođeni objekti i pripadajuće instalacije.

Damir Fatušić