Djevojka s invaliditetom koja pati od inkontinencije

PITANJE: C. Z. Imam samo 26 godina, a inkontinentna sam zbog posljedica nesreće u kojoj sam izgubila život koji sam voljela.


 

Javljam se zbog stalne prepirke s mojom sestrom koja mi brani upotrebu osvježivača koji daju tako lijepu svježinu našem zajedničkom domu. Mrzim one mirise koji bude sjećanje na bolnicu, a izazvani su pelenama. Sestra mi tvrdi da su osvježivači nezdravi. Odgovorite mi tko je u pravu i kako bez njih mogu spriječiti zadržavanje neugodnih mirisa koji me prate? Problem je i ured u koji odlazim tri puta tjedno, pa i tamo volim špricati osvježivače, a vidim da neki nisu oduševljeni s time.

ODGOVOR: Osvježivači zraka zagađuju vaš dom, jer sadrže kemikalije koje mogu nadražiti oči i dovesti do glavobolje i mučnine. Razumijem vašu potrebu da pokušavate prekriti neugodan miris korištenjem osvježivača, no bolje je otvoriti prozor kada god vam to okolnosti dozvoljavaju. Rješenje bi sigurno bilo i postavljanje jedne kante za smeće samo za pelene van kuće (balkon, dvorište).Omogućite da svjež zrak uđe u vaš dom i ured. Prozračivanje radnog prostora je jako važno, posebno što se u većini današnjih ureda nalaze laserski štampači koji oslobađaju sitne čestice.  Pri čišćenju kuće ili radnog prostora pokušajte s prirodnim rješenjima, poput vode, sode bikarbone ili octa.

Zajedničko istraživanje liječnika i pedijatara sveučilišta Royal u Londonu dokazalo je da se oko 40 000 smrti godišnje može vezati upravo uz unutrašnje onečišćenje zraka. Ovaj se broj penje na vrtoglavih 99 000 smrti u Europi. Istraživanje provedeno 2007. godine pokazalo je da 74 marke osvježivača prostora imaju opasnu količinu organskog spoja koji je štetan na sobnoj temperaturi. Malena djeca u posebnoj su opasnosti jer ovi opasni spojevi utječu na razvoj reproduktivnih organa i razinu hormona.

Ako tražite ekološki, prirodni osvježivač prostora, koji lijepo miriše, pokušajte ga izraditi sami. Sastojci koji su vam potrebni: pola litre destilirane vode, 20-ak kapi eteričnog ulja po želji (lavande, naranče, eukaliptusa), sok od 2 velika limuna i raspršivač. Kada u zimskim mjesecima na radijatore stavljate posudice s vodom zaboravite na umjetne mirise iz trgovine. U posudice s vodom nekoliko puta dnevno ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja i vaš dom će mirisati. Eterična ulja možete odabrati prema željama ili potrebama.

In Portal