Nakon što sam stekao invaliditet supruga je ubrzo podnijela zahtjev za razvod braka

PITANJE: L. K. (42) Nakon što sam stekao invaliditet supruga je ubrzo podnijela zahtjev za razvod braka i otišla s djecom.

 

Našao sam se u groznom stanju. Fizički nemoćan, ali i psihički uništen tugom što djeca žive daleko od mene. Ne želim pisati što mi je postala navika, supruga bi mogla to iskoristiti protiv mene u brakorazvodnoj parnici. Možda mi ipak možete dati savjet. Nisam siguran jesam li postao ovisnik i vjerujem da ću prestati kad se stanje s djecom sredi. Tko je ovisnik i kako se može sam izliječiti?

ODGOVOR: Ovisnost je psihofizičko stanje koje nastaje uslijed kontinuiranog konzumiranja supstance ili ustaljene navike, koja uzrokuje ovisnost te nakon toga dolazi do ponovne psihofizičke “potrebe”  za određenom stimulansom na koju se ovisnik privikao. Iako ovisnik može uočiti da upotreba alkohola,  droge ili neke druge navike (kockanje i sl.) ima izraženo destruktivan učinak s velikim socijalnim, psihičkim i fizičkim posljedicama po njega i članove obitelji ili osobe s kojima je okružen, osoba (ovisnik) i dalje nastavlja sa učestalim ponavljanjem. Dolazi se do stanja, kada se ovisnik više ne može samovoljno odreći psihoaktivne supstance (droge) ili navike, usprkos spoznaji da upravo ona dovodi do svih postojećih problema. Ovisnik pokušava najprije sakriti svoju ovisnost a kada to više nije moguće živi u uvjerenju da to što radi može sam kontrolirati iako je svjestan da treba pomoć.

Prvi koraci u liječenju ovisnosti se sastoje od priznanja sebi, da je ovisnik i da treba pomoć.

Jednostavno, ako mislite da ste ovisnik potražite pomoć. Razgovarajte sa stručnjakom mentalnog zdravlja (psihijatrom, psihologom) ili posjetite svojeg liječnika obiteljske medicine. Nikada ne uzimajte olako znakove ovisnosti. Ne čekajte nadajući se da će nestati sami od sebe. Važno je zapamtiti da ovisnost nije laka stvar i da ovisnik ne može sam sebe izliječiti dobrom voljom, pogotovo ako se radi o razvijenoj ovisnosti koja se odvija već duže vrijeme.

In Portal