Kao osoba s invaliditetom sklon sam depresivnom raspoloženju i jedino me veseli moj pas

PITANJE: V. Z. (26) Odrastao sam uz psa, a ovih dana selim u svoj stan i prvi put ću živjeti sam. To je velika promjena, jer uz tjelesni invaliditet ne znam kako bih funkcionirao s psom.

 

Za mene je veliko zadovoljstvo samo dok milujem našeg obiteljskog psa koji ostaje u roditeljskom domu. Inače sam sklon depresivnom raspoloženju i već sada me plaši samostalan život, a istovremeno želim osjetiti slobodu i početi donositi vlastite odluke.

Moje pitanje je trebam li nabaviti kućnog ljubimca? Osjećam da trebam živo biće uz sebe, a realno svjestan sam činjenice koliko je teško ostvariti ljubavnu vezu meni kao osobi s invaliditetom. Posebno meni s niskim samopoštovanjem. Zato razmišljam kako odabrati ljubimca kojem ću pružati dom, ljubav i istovremeno u istoj mjeri primati. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR: Ideju 'liječenja životinjama' na uobičajeni proces milovanja životinje između ušiju prvi je primijenio američki psiholog Boris Levinson. Ideja se prvi put javila u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a psiholozi su počeli koristiti tu metodu za liječenje djece s dijagnozom autizam. No, poznato je kako su u 18. stoljeću liječnici u psihijatrijskoj bolnici York Retreat u Engleskoj držali mačke, pse, zečeve i ptice isključivo kao pomoć u liječenju pacijenata. Pritom je najpopularnija bila 'mačja terapija' odnosnoliječenje pomoću kontakta s mačkama.

Dr. Arno Deister, šef odjela psihosocijalne medicine u bolnici u njemačkom Itzehoeu i predsjednik njemačkog saveza za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku (DGPPN) rekao je: "Terapijama u kojima asistiraju životinje može se ostvariti veliki uspjeh, poglavito u liječenju tjeskobnih poremećaja i depresije. Depresivne osobe ponekad teško uspostavljaju kontakt i grade povjerenje sa svojim terapeutom. Životinja tada može biti učinkovita u 'razbijanju leda', djeluje kao posrednik među njima. Naravno, pod pretpostavkom da i pacijent i terapeut imaju pozitivna iskustva s vrstom u pitanju."

Ne koriste se samo psi kao pomagači u terapiji: pomažu i konji, zamorci, kornjače i brojne druge životinje. Životinje prihvaćaju ljude onakve kakvi jesu, sa svim njihovim slabostima i teškoćama stoga su veoma pozitivni sustanari za podizanje kvalitete života i samopouzdanja.

In Portal