Kao žena s invaliditetom veselim se trudnoći no hvata me i neopisiv strah

PITANJE: N. O. (36) Vjerujem da sam konačno trudna, ali nakon loših iskustva s testovima na trudnoću interesira me kad bi mi ginekolog mogao potvrditi trudnoću? Možete li mi dati i neke općenite savjete o brizi za sebe u vrijeme trudnoće?

 

Napominjem da imam tjelesni invaliditet, ali sam zaposlena te uz posao dijelim s partnerom i kućne poslove. Veselim se trudnoći. Ali hvata me i neopisiv strah zbog promjena koje je prate. Svjesna sam svojih godina i brine me rizik od mogućih komplikacija, pa mi odgovorite kakva je situacija s testovima kojima se provjerava rizičnost trudnoće? Jesu li moji strahovi i razmišljanja prirodna reakcija?

ODGOVOR: Ako želite znati jeste li ovaj put trudni, ne morate najprije čekati na pozitivni rezultat testa na trudnoću jer i on sigurne rezultate daje tek 14 dana nakon ovulacije, a ginekolog vam pomoću krvnog testa može puno ranije utvrditi jeste li zatrudnjeli. U krvi se naime može dokazati trudnički hormon HCG već šest do devet dana nakon oplodnje. U Hrvatskoj su dostupni suvremeni prenatalni testovi kojima se provjerava rizike trudnoće (preeklampsija, prijevremeni porod) i genetska osnova za razvoj embrija (Down sindrom, Edwardsov sindrom i Patau sindrom). Pri prvom pregledu ginekolog će vas provesti kroz planirani tijek trudnoće, razvoj embrija prema tjednima te pretrage koje se preporučuju ovisno o stadijima trudnoće.

Obavezno pijte dosta tekućine, najbolje vode. Pijte vodu svakih sat vremena po malo, najbolje onoliko koliko vama odgovara. Ako vas u prvim tjedana stalno hvata umor, što je česta pojava, popustite mu. Odspavajte nakon posla, ne radite kod kuće, idite ranije na počinak i jedite male i česte obroke, kako bi nadoknadili izgubljenu energiju. Posjetite svog stomatologa kako bi vam pregledao zube, koji se u trudnoći češće kvare nego inače. Neka istraživanja su čak pokazala da pokvareni zubi mogu izazvati komplikacije u trudnoći, pa ih izbjegnite na vrijeme. Pripazite na kozmetiku koju koristite. Najbolje bi bilo da bude prirodna i da nema štetnih sastojaka, jer sada sve što nanosite na kožu dolazi i do vaše bebe. U trudnoći se često javlja žgaravica, koja ne daje nimalo ugodan osjećaj. Pa kako bi ju spriječili posavjetujte se s ljekarnikom što bi mogli konzumirati da ju ublažite, a da ne naškodite bebi.  

Devet mjeseci trudnoće razdoblje je intenzivnih emocija i samoopažanja, a ne samo očitih fizičkih promjena. Biti prisutna u svakom trenutku tih promjena ono je što nazivamo svjesnom trudnoćom, prilikom da se povežemo sa svim razinama svog bića i jednostavnije razumijemo novu ulogu - ulogu majke.

In Portal

 

Povezane vijesti