Imam invaliditet, a najveće zadovoljstvo u životu predstavlja mi dobro pivo

PITANJE: K. L. (42) Želja mi je da mojoj partnerici i obitelji dokažem kako piva nije štetna. Zato trebam konkretne odgovore.

 

Svaki dan popijem koje pivo, to mi pričinjava najveće zadovoljstvo i ne želim ga se odreći. Svi me kritiziraju, kažu da sam se udebljao zbog te pive i da uništavam svoj ionako oslabljen organizam. Napominjem, imam invaliditet, ali ne pijem prekomjerno. Nisam agresivan ni slično. Mislite li da je stvarno piva kriva za moju debljinu?

ODGOVOR: Istraživanja su pokazala kako je konzumiranje piva ili nekog drugog alkohola dobro za zdravlje. Ključna riječ je umjerenost! Dokazano je kako ljudi koji umjereno konzumiraju alkohol duže žive od onih koji ga uopće ili pak prekomjerno konzumiraju.

Nutritivne i fiziološki učinci piva su veliki. Razlog popularnosti piva kao pića, ako isključimo alkohol i njegov učinak na relaksaciju, leži u navedenim činjenicama: pivo učinkovito gasi žeđ. Pivo potiče izlučivanje probavnih sokova i poboljšava probavu hrane. Pivo ima povoljan učinak na izlučivanje zadržane tekućine iz organizma, djeluje diuretski. Pivo nije razlog uvećanja tjelesne mase, ono je niskokalorično piće, te se njegova umjerena konzumacija preporučuje i kod redukcijskih dijeta. Stoga je pivo dobar napitak koji nadoknađuje vodu, elektrolite i kao bezalkoholna inačica, predstavlja uz vodu, namirnicu izbora kada želimo brzi oporavak organizma nakon tjelesnog napora. Međutim uvijek treba imati na umu da se, ovisno o tjelesnoj masi pojedinca, ne smije konzumirati više od dvije do tri jedinice alkohola  (jedinica alkohola je ekvivalent od oko 12 g alkohola, a ta količina sadržana je u 0,33 litre lager piva prosječnog sadržaja alkohola od 4,5 posto) tijekom čitavog dana i to uvijek uz neki obrok, a da je za žene ta količina alkohola upola manja.

Pivo ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko i nema nikakvih "skrivenih" spojeva koji bi poticali debljanje, posebice nastanak tzv. pivskog trbuha. Pretjerivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultirat će gomilanjem masnog tkiva. Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma u pivopija možda leži u činjenici da se u pivu pretjeruje. Znanstveno je dokazano da su prehrambene navike pivopija manje u skladu s nutricionističkim preporukama nego, primjerice, u usporedbi s osobama koje češće piju vino.

In Portal