Kao osoba s invaliditetom neopisivo sam sretan što sam dobio posao, ali uvijek postoji ono 'ali'

PITANJE: V. Z. (28) Nakon pet godina sam dobila posao. To za mene predstavlja neopisivu sreću, posebno stoga što imam invaliditet.

 

Ali uvijek postoji ono 'ali'. Sada dolazim na ono što me jako plaši. Znamo da je krenulo doba kad vlada gripa. Kako prepoznati prve simptome i osobe koje bi je mogle prenijeti? Može li cjepivo osigurati da preživim zimu bez te gripe? Ako se razbolim od gripe može li antibiotik ubrzati liječenje i povratak na posao?

ODGOVOR: Liječnici kažu da prvo trebate obratiti pozornost na to kako se gripa prenosi. Kapljično tj. kihanjem, kašljanjem, disanjem, rukovanjem i ljubljenjem. Virus u kapljicama živi do 24 sata na površinama poput stola i sl., na plahtama sat do dva, a na rukama 15 do 30 minuta. Pravilo je da biste se trebali maknuti doslovno najmanje dva metra od onoga tko ima gripu. Cjepivo samo smanjuje rizik od zaraze, no potpuno je ne eliminira. Problem je u tome što osoba koja ima gripu, tjedan dana je zarazna bez da i sama vidi simptome, što znači da se možete zaraziti čak i ako netko izgleda potpuno zdravo.

Gripa u pravilu započinje vrlo naglo. Uz povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te osjećaj potpune klonulosti i nemoći mogu se, iako rjeđe, pojaviti još mučnina, povraćanje, gubitak teka te probavne tegobe. Temperatura može biti izrazito visoka, veća od 40 Cº i često popraćena osjećajem hladnoće (groznicom) ili drhtavicom. U početku obično bolesnik nema simptoma u pogledu dišnog sustava, no nakon dan-dva pojavljuju se grlobolja, otežano disanje na nos i suhi nadražajni kašalj. Temperatura obično ostaje povišena četiri do šest dana. Oporavak je relativno spor i dug. Kašalj, umor, nevoljkost, slab tek i slične tegobe mogu potrajati i nekoliko tjedana. Tako težak i potpuno razvijen oblik bolesti najčešće se susreće u bolesnika koji prije nisu preboljeli gripu, odnosno u onih koji nemaju nikakvu imunost na tada cirkulirajući tip virusa.

No, gripa se može očitovati i u blažem obliku te katkad nalikuje običnoj prehladi. Osnovno je liječenje gripe simptomatsko, a obuhvaća postupke za uklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma bolesti. To podrazumijeva mirovanje, uzimanje veće količine tekućine te lijekove za snižavanje temperature i suzbijanje kašlja. Budući da je gripa, kao i većina drugih infekcija gornjeg dijela dišnog sustava uzrokovana virusima, antibioticima se mogu liječiti samo bakterijske komplikacije gripe, odnosno upala uha, upala sinusa i upala pluća.

In Portal