Imam stopostotni invaliditet no problem mi predstavlja i ovisnost o nikotinu

PITANJE: M. O. (40) Imam nekoliko dijagnoza koje mi sve zajedno daju sto posto invaliditeta. Svjestan sam ljutnje liječnika što ne prestajem pušiti, ali cigareta je dio mog življenja od dvadesete godine.

 

Ne znam kako prestati pušiti. Neki govore da sam "kukavica ovisna o cigareti", ali ne slažem se s time. Mislim da imam ovisnost o pušenju. Zbog invaliditeta loše spavam, a tada mi paše jedino cigareta. Možda bih i pokušao živjeti bez cigarete, ali brine me što ako počnem previše jesti, postanem živčan i napet. Što je potrebno za odvikavanje od pušenja?

ODGOVOR: Pušenje je jedna od najštetnijih stvari na svijetu koju radite sami sebi. Svakim udisajem cigaretnog dima unosite preko 4000 različitih kemijskih spojeva koji nastaju izgaranjem cigarete. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu puši više od tri milijarde ljudi, a od posljedica pušenja umire oko 6 milijuna ljudi svake godine.

Strah je ono što većinu sprječava u prestanku pušenja.  Strah da će morati preživjeti neodređeno razdoblje uskraćivanja i nezadovoljene žudnje bez cigarete. Strah da obrok ili druženje nikad više neće biti tako ugodno bez cigarete. Strah da nikad nećemo biti u stanju koncentrirati se, nositi se sa stresom ili biti samopouzdani bez našeg "malog zadovoljstva". 

Strah da će se promijeniti naša osobnost. Najviše nas je strah od floskule "jednom pušač - uvijek pušač", te mislimo kako nikada nećemo biti potpuno slobodni i da ćemo provesti ostatak našeg života žudeći za povremenom cigaretom. Za odvikavanje od pušenja najvažnije je imati jaku volju i biti odlučan u namjeri da se riješite cigareta. Pušenje nije ovisnost, nego navika koje se možete osloboditi. 

Nabavite kasicu i počnite odvajati novac koji biste trošili za kupovinu cigareta. Nakon nekog perioda počastite se s onim što vas veseli, sa saznanjem kako osim što štedite činite dobro za svoje zdravlje. Osim što je loše za vaša pluća, krvne žile, srce, mozak, pa čak i seksualni život, pušenje je izrazito štetno za vašu kožu. 

Pušači su četiri puta skloniji lošem snu nego nepušači, te stoga imaju izraženije podočnjake i natečenije oči. Pušenje ubrzava starenje, a stručnjaci su utvrdili kako pušač u prosjeku izgleda oko 1,4 godine stariji od nepušača. Jednako tako, cigarete utječu na opskrbu tkiva kože krvlju, pa brže nastaju bore.

Ako imate velike promjene raspoloženja i probleme s prestankom pušenja, obratite se svom liječniku. On vam može preporučiti dodatak prehrani ili ljekovita sredstva koja će vam pomoći pri odvikavanju.

In Portal