Kada je glavobolja razlog za posjet liječniku?

PITANJE: V.Z. (42) Moja supruga ne želi ni razmisliti o odlasku liječniku, a stalno mi se žali na glavobolju koja nam često remeti planove i ima utjecaj na cijelu našu obitelj.

 

Razumijem da ona izbjegava odlazak liječniku iz straha. Još kao djevojčica oboljela je i pola djetinjstva provela po bolnicama. Danas ima 80 posto invaliditeta. Ipak, pitam vas kako utvrditi ima li razloga prisiliti je na odlazak liječniku ili je nastaviti gledati kako pije svakakve lijekove koji joj ni ne pomažu uvijek?

ODGOVOR: Glavobolja se svrstava u jednu od najčešćih dijagnoza. Liječnici ističu da se prema toj boli treba odnositi s pažnjom jer samo se uz točnu dijagnozu može uspješno liječiti. Iako uzrok može biti stres, pogrešne prehrana ili usporen načina života, glavobolja može i ukazivati ​​na ozbiljne probleme u organizmu. Važno je znati da ne smijete zanemariti sve tipove glavobolje.

Svakako se obratite liječniku ako uz glavobolje imate i neurološke simptome kao što su ukočenost, slabost, gubitak osjeta ili kontrole nad rukama i nogama, otežan govor, smetnje vida, ošamućenost, gubitak pamćenja. Ako su glavobolje jake, česte i dugo traju. Dogodi li vam se najgora glavobolja koju ste ikad osjetili. Ako glavobolja započne nakon udarca u glavu. Kada je glavobolja praćena visokom tjelesnom temperaturom, grloboljom ili znacima meningitisa (ukrućen vrat, mučnina i povraćanje). Ako se javi vrlo snažna, dugotrajna bol u glavi kao posljedica tjelesnog napora – spolnog odnosa, fizičkog ili umnog rada.

Često glavobolja nije prouzrokovana bolestima, već uzročnicima koji su dio svakodnevnog života, a možemo ih izbjeći. Dehidracija je najuobičajeniji uzrok glavobolja, stoga zapamtite da je za optimalnu hidrataciju organizma odrasloj osobi dnevno potrebno oko 2 litre tekućine. Činjenica je i da su kronične migrene često posljedice prečestog uzimanja lijekova protiv bolova tj. analgetika. Konzumirate li kofein u prevelikim količinama on može izazvati glavobolju. Najčešći oblik tzv. tenzijske glavobolje posljedica su fizičkog ili emocionalnog stresa. Bolove u glavi mogu inicirati i bolesni sinusi. Takve glavobolje manifestiraju se dubokim i neprestanim bolom u jagodicama, čelu ili u korijenu nosa. Glavobolje izaziva i niska razina šećera u krvi. Određena hrana kao što su kikiriki, čokolada i crveno vino sadrže veliku količinu aminokiseline tiramin koja je okidač za glavobolju. Treba izbjegavati i hranu koja sadrži nitrate poput salama i kobasica. U rijetkim slučajevima mliječni proizvodi i pšenica su uzročnici glavobolje. Glavobolju mogu izazvati i promjena vremena ili nadmorske visine, hormoni estrogen i progesteron.

Neke od vrsta glavobolje nam govore da tijelo pali alarm i da odmah trebate posjetiti liječnika. Važno je utvrditi točan uzrok, jer zbog učestalih glavobolja vrlo često koristimo analgetike, čija dugotrajna upotreba može izazvati neželjene efekte kao i ovisnost.

In Portal