Pravilna prehrana može bitno utjecati na zdravlje probavnog sustava

PITANJE: V.P. (21) Jako često imam osjećaj napuhnosti i tegobe poput proljeva ili zatvora koji prate grčevi. Kojim namirnicama mogu poboljšati rad probavnog sustava?

 

Pijem puno vode, jer se bojim dehidracije zbog ovih krajnosti u probavi. Napominjem da se malo krećem zbog invaliditeta. Jedem mnogo suhog voća i grickalica, ali nemam ideje što bi bilo dobro doručkovati i najčešće su to peciva i namazi. Vrijeme provodim kod kuće i u dvorištu. Hvala na pomoći i savjetu koji se nadam da će mi i pomoći.

ODGOVOR: Najbolja hrana za probavu je ona koja sadrži veliku količinu vlakana, koja će potaknuti bolji rad crijeva. Glavna podjela vlakana je na topiva i netopiva vlakna, te su podjednako bitna za zdravlje, probavu i sprječavanje bolesnih stanja. Topiva vlakna se u procesu probave otapaju stvarajući viskoznu, gelu sličnu masu koja štiti cjelokupan probavni trakt od apsorpcije različitih supstanci. Topiva vlakna nalaze se u voću i povrću kao što su šljive, prokulice, te žitaricama riži i zobi. Netopiva vlakna ulaze i izlaze iz probavnog trakta gotovo nepromijenjena. Također mogu apsorbirati vodu, a pripisuje im se laksativno djelovanje, jer sprječavaju konstipaciju (zatvor) i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Ovakvo "čišćenje" sprječava duže zadržavanje nekih toksičnih supstanci u organizmu štiteći ga pri tome od različitih bolesti ili potencijalno opasnih stanja. Pšenica, grah, artičoke, mekinje, smokve, neke su od namirnica koje sadrže netopiva prehrambena vlakna. Djelovanje prehrambenih vlakana na zdravlje je višestruka, tj. reguliraju razinu šećera u krvi, štite srce i krvne žile, poboljšavaju probavu, smanjuju kožne tegobe, potpomažu mršavljenju, štite od nekoliko vrsta karcinoma, pomažu eliminaciji toksina iz organizma. Na popisu namirnica bogatih vlaknima nalazi se još zeleno povrće poput špinata, brokule, cvjetače, kelja i artičoke. Mahunarke, npr. leća, grah i grašak koje pored vlakana imaju proteine, minerale i vitamine, a svakako u potrazi za zdravim namirnicama nemojte izostaviti voće. Kako bi povećali unos vlakana probajte za doručak žitarice koje su bogate vlaknima (npr. integralne žitarice) ili kašu i zob, koji su također dobar izvor vlakana. Zamijenite bijelu rižu, peciva i tjestenine sa smeđom rižom i integralnim pecivima i tjesteninama. Zamijenite slatkiše s povrćem za desert. Preporučuje se svježe ili konzervirano voće, jer se sušeno voće lijepi za zube i izaziva pojavu karijesa. Zamijenite nezdrave grickalice sa svježim voćem, voćnim štapićima, kolačima od riže ili zobi, orasima i sjemenkama.

In Portal