Pravobraniteljica za OSI: Usluga rane intervencije nije dostupna samo djeci s autizmom, nego i svakom djetetu u riziku

Ove godine ponovo ne svjedočimo bilo kakvim ozbiljnijim aktivnostima vezano uz razvoj sustavne skrbi i podrške osobama s teškoćama iz spektra autizma, navodi se u pripćenju pravobraniteljice za OSI

 

Na službenim web stranicama Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, 3. travnja 2018. objavljeno je priopćenje povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koje donosimo u cijelosti.

"Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu upozoravamo nadležne institucije da protekle godine od posljednjeg obilježavanja nije došlo do bilo kakvog pomaka u poboljšanju sustava i zadovoljavanju specifičnih potreba osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra. Svake godine na ovaj dan postajemo sve više svjesni da za naše sugrađane s autizmom ponovo nema dovoljno sustavne podrške od najranije do odrasle dobi.

Godine 2015. Hrvatskom saboru uputili smo Posebno izvješće o zaštiti prava osoba s autizmom i poremećajima iz spektra autizma koje je bilo još jedno upozorenje da su nužne hitne i sveobuhvatne promjene u zaštiti prava ove kategorije osoba. Prošle su gotovo četiri godine od početka rada na uspostavi sustava probira, rane dijagnostike i rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra.

Nakon dvije godine rada različitih stručnjaka različitih struka i specijalizacija dovršen je Nacionalni okvir za probir i dijagnostiku djece s poremećajem iz spektra autizma – a rezultat je da ni do danas nemamo implementiran sustav probira i dijagnostike. U pogledu rane intervencije i rehabilitacije djece s autizmom alarmantnim smo ocijenili stanje na području Slavonije u kojem nema niti jedne specijalizirane za djecu s autizmom.

Usluga rane intervencije nije dostupna samo djeci s autizmom, nego i svakom djetetu u riziku, stoga treba započeti s radom na uspostavi sustava rane intervencije, kako bi svako dijete u riziku za zdravi razvoj, dobilo potrebnu podršku neovisno o tome u kojem dijelu zemlje živi.

Ove godine ponovo ne svjedočimo bilo kakvim ozbiljnijim aktivnostima vezano uz razvoj sustavne skrbi i podrške osobama s teškoćama iz spektra autizma. Roditelji djece s autistični spektrom imaju pravo znati koji su razlozi odgađanja. Imaju pravo znati kada će se Nacionalni okvir za probir i dijagnostiku djece s poremećajima iz spektra autizma od 0 – 7 godina, implementirati u zdravstveni sustav RH? Imaju pravo znati gdje provesti dijagnostiku, gdje će osigurati ranu intervenciju, tko će im pomoći? Imamo pravo saznati kada će se započeti ozbiljno i kvalitetno raditi na uspostavi sustava rane intervencije?

Ovo nisu samo retorička pitanja već izraz zabrinutosti, jer svako daljnje odgađanje djelovanja, znači izgubljeno vrijeme u kojemu propuštamo iskoristiti razvojne potencijale još jedne generacije djece. Konkretnim odlukama dokazuje se opredijeljenost za demografsku obnovu i skrb o najranjivijoj skupini našeg društva. Ne nalazimo opravdanja za čekanje i odugovlačenje. Aktivnosti koje Vlada sada treba poduzeti ne ovise o financijskim sredstvima već predanosti važnosti ulaganja u ljudske resurse", piše u priopćenju.

Klaudija Klanjčić / posi.hr

 

Povezane vijesti