Djevojka s invaliditetom koja planira brak s dvostruko starijim partnerom

PITANJE: V. Z. (30) Javljam se zabrinuta za budućnost sestre koja ima 19 godina. Ona je miljenica naše obitelji, jednim dijelom zato što je najmlađa, a drugi razlog što je braća i majka zajedno sa mnom paze oduvijek je njezin invaliditet.

 

Ubrzo poslije njezina rođenja roditelji su se rastali, otac održava kontakt s nama, ali ne baš redovno. Zahvaljujući majci svi smo završili fakultet, zaposlili se i samostalni smo, osim sestre o kojoj pišem. Ona je nakon srednje škole nastavila živjeti s majkom i s obzirom na invaliditet nije još uspjela naći posao. Ali našla je, kako ona kaže, savršenog muškarca s kojim planira brak i obitelj.

Nas kao obitelj to silno brine, prvenstveno zbog velike razlike u godinama. Njezin partner je 22 godine stariji od nje i nama se planovi o braku nimalo ne sviđaju. Ne znamo činimo li grešku pokušavajući joj objasniti probleme koji će se pojavljivati izazvani različitim interesima zbog dobne razlike? Bojim se da ona očajnički traži ljubav koju nije imala od oca. Kolike su uopće mogućnosti da takav odnos uspije i potraje?

ODGOVOR: Prema istraživanju provedenom na 3000 žena i muškaraca diljem Europe, znanstvenici tvrde da postoji razlika u godinama između partnera koja je idealna. Prema objašnjenju psihologa, veza u kojoj je muškarac stariji od žene pet godina ima najveće šanse za uspjeh. Suprotno tome, veze u kojima je muškarac stariji 20 godina ili više imaju najmanje šanse za kvalitetan zajednički život. Dokazano je kako žene emotivno sazrijevaju puno ranije od muškaraca te je razlika od tri do pet godina dovoljna da bi partneri bili na istoj emocionalnoj razini.

Prema nepisanim društvenim pravilima razlika od deset godina je gornja – kritična granica iznad koje je sve pod znakom pitanja. Žena koja odabere znatno starijeg partnera, s njim započne vezu, a planira i brak često ima neke neraščišćene odnose u primarnoj obitelji. Najčešće je riječ o odnosu s ocem – nedostatku očinske figure ili je on, kao roditelj, bio apsolutni autoritet kojeg djevojka kasnije traži u partneru. Veza starijeg muškarca i mlade djevojke ne mora biti problematična, no postoje pitanja o kojima treba razgovarati kad se razmišlja o motivima zašto i kako biramo takvog partnera.

Ako je ulog ljubav, a ne kalkulacija, a radi se o dvije zrele, stabilne i samosvjesne osobe koje spajaju osobnosti, zajedničke naklonosti i simpatije postoje šanse za uspjeh, a velika razlika u godinama nije rizik za uspješan brak. Okolina najčešće osuđuje ovakve veze, ali one mogu biti veoma kvalitetne. Neophodan je otvoren razgovor o svemu, a brak ne smije biti roditeljski već partnerski odnos.

In Portal