Imam volju tražiti sreću i ispunjenje u životu no koči me invaliditet

PITANJE: K. P. (32) Umoran sam od stalne borbe sa samim sobom i svojim mislima, željama, nadama i porazima. Imam volju, a invaliditet me koči.

 

Većinu vremena provodim nezadovoljan, preplašen od budućnosti i razmišljam da li postoji neko bolje mjesto za život. Možda bih selidbom pobjegao od problema, ali nemam volje poduzeti prvi korak. Zašto mi se ne događaju lijepe stvari kao drugima? Zašto nisam bogat? Zašto nisam lijep? Zašto imam invaliditet? Zašto nisam poznati sportaš? Samo su neka pitanja koja me opsjedaju i uznemiruju. Volio bih si pomoći, a kako?

ODGOVOR: Sami si možete pomoći na više načina. Prvo razmislite i shvatite što se doista događa i zašto imate negativne osjećaje. Vi znate uzrok ili uzroke, ako ih ima više. Osvijestite uzroke fobije, depresije, neraspoloženja, manjka energije i svih sličnih osjećaja.
Prepoznajte što se događa, zašto se to događa i nakon toga izaberite način rješavanja problema. Bit filozofije življenja je da prihvaćanje sebe, upravo ovdje i sada, pa tek onda razmišljanje što možemo promijeniti. Ne trebamo se jednostavno samo pomiriti s nečim što nam smeta u životu, a možemo uticati da se stanje popravi. Trebamo učiniti da stanje dovedemo u red. No, bitno je shvatiti da je sretan čovjek može prihvatiti ono što se ne može promijeniti, promijeniti ono što se može promijeniti i uvijek zna napraviti razliku između to dvoje.

Ne smijemo si dozvoliti da postanemo frustrirani, nestrpljivi, bez nade i to samo zato što se sve ne događa po našim željama, svi planovi ne ostvaruju, nismo bogati i slavni dok svijet nije po našoj mjeri, a znamo da nikad neće ni biti. Vaše je pravo da se bavite onim što volite i možete, ali se morate unaprijed pomiriti sa svojim mogućnostima. I kada napravite najbolji izbor, to ne znači da ćete dostići vrhunac.

Mnogo toga se događa bez naše volje ili na našu štetu, no to nas ne smije poraziti i ugasiti nam nade. Stalna čežnja i tugovanje što nismo neko drugi, što nismo negdje drugo, što smo propustili neke životne prilike ili ciljeve nam može samo smetati i umanjiti draži svakodnevnog života. Nema mjesta u koje možete pobjeći od sebe.

In Portal