Mladić s invaliditetom koji nije stupio u seksualne odnose i zbog toga je često predmetom ismijavanja

PITANJE: V. Z. (18) Osjećam jako veliki pritisak od strane prijatelja koji znaju da nisam imao seksualni odnos. I oni su, kao i ja, dečki s invaliditetom, istih smo godina, ali najznačajnija tema u našim razgovorimaje njihovi su doživljaji s djevojkama.

 

Zato mi stalno predlažu potencijalne partnerice i navode me da se upustim u seksualne odnose. Često me i ismijavaju zbog mog neiskustva. Osjećam se dobro u svome tijelu, potpuno sam svjestan svojih teškoća vezanih za invaliditet, ali imam svoj stav o prvom seksualnom odnosu. Prijatelji mi čak kažu da sam impotentan, meni je to van pameti. Mislite li da ima istine u njihovim riječima? Znam da ću upoznati djevojku s kojom ću ostvariti i taj dio svoje osobnosti, ali umara me stalno pravdanje zašto još nisam. Koje su, ako mogu tako reći, normalne godine za izgubiti nevinost?

ODGOVOR: Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia i oni iz njujorškog Instituta za psihijatriju ustanovili su da ljudi koji kasnije izgube nevinost, a među njima su uglavnom muškarci, imaju više poteškoća u kasnijem spolnom životu. Navodno oni koji su svoju nevinost izgubili 'razmjerno kasnije', između svoje 21. i 23. godine života, imaju veću mogućnost pojave raznoraznih spolnih disfunkcija tijekom kasnijih životnih razdoblja. Preciznije, kasniji prvi spolni odnos navodno je jedan od najvažnijih uzroka impotencije, teškoća u seksualnom uzbuđivanju i nemogućnosti postizanja orgazma. Istraživači su svejedno naglasili kako za sada nema dovoljno empirijskih dokaza koji bi potvrđivali tezu kako odugovlačenje s ulaskom u svijet spolnih užitaka stvarno uzrokuje spolne teškoće pa su zbog toga potrebna daljnja istraživanja koja će to uzročno-posljedičnom vezom potvrditi ili opovrgnuti. 
Za odgađanje prvog spolnog odnosa mogu biti kriva nerealna očekivanja i krivi stav o spolnosti, izbjegavanja intimnih dodira s pripadnicima/cama suprotnog spola zbog neugode, pomanjkanje higijene, niska razina samosvijesti, nedostatak samopoštovanja, pretjerana sramežljivost i niz drugih faktora. 

Bez obzira na vaše godine, seksualnost je prvenstveno osobna stvar i nemate obavezu drugima objašnjavati svoj stav o prvom seksualnom iskustvu. Važno je da ste vi zadovoljni svojim tijelom i jednostavno si dajte vremena nipošto ne ulazeći u seksualnu vezu dok to uistinu ne želite.

In Portal

 

Povezane vijesti