Majka sam i supruga s invaliditetom i cijeli svoj život želim posvetiti samo obitelji

PITANJE: N. O. (27) Prije godinu dana sam postala mama. Za mene je to bilo ispunjenje životnog sna, iz razloga koji je svima vidljiv. Žena sam s tjelesnim invaliditetom, uvijek sam bila jaka i pokušavala dati maksimalno od sebe.

 

Dolazak bebe, nedovoljno sna, rijetki seksualni odnosi, nedostatak vremena za sebe i kvalitetan razgovor s partnerom, iscrpili su me fizički i psihički, a partnera stavili u drugi plan. Slažemo se, sretna smo obitelj, no pojavio se problem. Uživam u ulozi majke i supruge, bez obzira koliko mi je to povremeno naporno. I zato sam odlučila ne prihvatiti ponudu za posao.

Roditelji me napadaju s obzirom na to da je to rijetka prilika za mene i nude svoju pomoć. Prijateljice koje su mame kažu da prihvatim posao i da sam nerazumna. Partner odluku prepušta meni. Pomalo me sve to koleba, pa vas molim za mišljenje. Jesam li nerazumna što želim sve vrijeme posvetiti djetetu i partneru?

ODGOVOR: Važno je da se vi ne pretvarate da ste netko drugi. Upravo zato što majke ponekad šalju svijetu iskrivljenu sliku, mnoge mame i supruge osjećaju se nesposobno i depresivno.

Budite iskreni i tako pomozite i sebi i partneru. Pokušajte osvijestiti svoje potrebe i ne dopustite da vam bilo tko nameće svoju volju. Neka vas ne brine to što možda druge majke na sasvim drugačiji način pristupaju majčinstvu i svojoj ulozi u obitelji jer svatko je odgovaran za samoga sebe i ne postoji točan obrazac ponašanja koji je više ili manje vrijedan. 

Ako neka žena odluči posvetiti sve vrijeme i energiju samo djetetu i suprugu, i ako to čini dobrovoljno i s užitkom, slobodno neka tako i postupa. No postupa li tako samo zato da zadovolji tuđa očekivanja ili joj netko takvu ulogu nameće, dolazite u poziciju žrtve koja gubi svoju osobnost. To ne može rezultirati kvalitetnim odnosima unutar obitelji, a niti djetetu se ne pruža pozitivan primjer samopouzdane i zadovoljne osobe.

Kada sve zbrojimo, u životu su najvažniji dobro zdravlje i složna obitelj. Sve ostalo se može mijenjati i popravljati, ali zdravlje i obitelj su preduvjet za miran i sretan život.

In Portal