Dobra vijest: Američki FDA odobrio novi lijek za migrenu

Aimovig je prvi u novoj generaciji lijekova čiji je cilj spriječavanje migrene utjecajem na peptid CGRP koji je uključen u procese koji započinje teške migrene, poput širenja krvnih žila u mozgu

 

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u četvrtak puštanje u promet na američko tržište novog lijeka farmaceutske tvrtke Amgen Inc koji bi trebao spriječiti pojavu migrena kod odraslih osoba.

Lijek Aimovig, koji si u obliku injekcije pacijent daje sam jednom mjesečno, koštat će 6900 dolara godišnje, objavila je tvrtka.

Aimovig je prvi u novoj generaciji lijekova čiji je cilj spriječavanje migrene utjecajem na peptid CGRP koji je uključen u procese koji započinje teške migrene, poput širenja krvnih žila u mozgu.

Farmaceutske tvrtke među kojima i Teva, Eli Lilly i Alder Biopharmaceuticals razvijaju slične lijekove.

U tri zasebna istraživanja koja su obuhvatila pacijente s kroničnom migrenom ili povremenim epizodama, oni koji su primali Aimovig zabilježili su jedan do 2,5 dana manje mjesečno s migrenom u odnosu na kontrolnu skupinu koja nije primala nikakav lijek, naveo je FDA.

Najčešća nuspojava bile su lokalne reakcije na mjestu uboda injekcije i zatvor.

Amgden ističe da lijekovi za prevenciju mogu biti opcija za oko osam milijuna Amerikanaca koji pate od migrena.

Sadašnji preventivni lijekovi za migrenu uglavnom su generički i radi se o prenamijenjenim lijekovima iz skupine antidepresiva ili lijekova za povišeni krvni tlak.

Allerganove injekcije Botox odobrene su za pacijente koji pate od 15 ili više migrena mjesečno.

Hina

 

Povezane vijesti