Dani otvorenih vrata udruga: Društvo distrofičara Zagreb predstavilo projekte i programe

Marica Mirić, predsjednica DDZ-a, posebno je naglasila problem mobilnosti, naime invalidska kolica za korisnike, s obzirom da i ona imaju rok trajanja, a nedostaju financijska sredstva

 

Povodom Dana otvorenih vrata udruga, koje se ove godine održava od 24. do 26. svibnja, a nakon što je obilježilo Nacionalni dan oboljelih od neuromuskularnih bolesti 21. svibnja, svoje programe i projekte predstavilo je i Društvo distrofičara Zagreb (DDZ).

Marica Mirić, predsjednica Društva distrofičara Zagreb i Saveza društava distrofičara Hrvatske, istaknula je u svom govoru kako Zagreb u svom djelovanju prednjači ispred svih gradova Republike Hrvatske, međutim još uvijek postoji mnogo toga što bi trebalo napraviti. Posebno je naglasila kako se model djelovanja iz Zagreba odlično preselio i u Dubrovnik, gdje savršeno funkcionira. Svugdje je poseban problem mobilnost - invalidska kolica za korisnike - s obzirom da i ona imaju rok trajanja, a nedostaju financijska sredstva. Naglasila je važnost djelovanja pravobraniteljice osobe s invaliditetom kao i svih ostalih nadležnih institucija, budući se zajedničkim radom postižu bolji i kvalitetniji rezultati.

Napomenimo da je Društvo distrofičara Zagreb samo jedna u nizu od oko 400 udruga, koje je otvorilo svoja vrata građanima kako bi im približilo svoje programe, aktivnosti, akcije, kreativne radionice te na inovativni način predstavilo društveno korisne projekte, uz mogućnost uključivanja građana u volonterske programe. Poseban naglasak je na predstavljanju projekata i programa financiranih sredstvima iz javnih izvora kako bi time pridonijeli boljoj transparentnosti i većoj otvorenosti rada udruga. Ured za udruge po treći put organizira 'Šetnju kroz povijest udruživanja u Zagrebu', kako bi se javnosti približila povijest djelovanja udruga koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju te postavile temelje modernog civilnoga društva.

 

Tema ovogodišnjih Dana otvorenih vrata udruga je 'Različitost i inkluzija – dvije strane iste medalje', a održavaju se u suradnji s manifestacijom 'Hrvatska volontira' koja traje od 21. do 26. svibnja i kojoj je cilj istaknuti potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem, kada se povežu ljudi i organizacije iz civilnog, poslovnog i javnog sektora.

Nakon upoznavanja spektra aktivnosti koje se provode, cilj manifestacije je bio da se zajednički uvidi što se još može učiniti na unapređenju kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Događanju su prisustvovali Anka Slonjšak – pravobraniteljica osoba s invaliditetom, Krešimir Miletić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom - u ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Antonija Balenović - ravnateljica Doma zdravlja Centar, te predstavnica URIHO-a .

Pravobraniteljica je istaknula u svom govoru da je ovo Društvo jedno od najbolje organiziranih u Republici Hrvatskoj. Ujedno je i upozorila na neke instituticije koje nemaju omogućen ulazak osobama s invaliditetom, unatoč svim rampama, budući se nije vodila briga o dužini i širini invalidskih kolica. Također, bila joj je to prilika da se ponovno vidi nakon niza godina sa svojom učiteljicom glazbe iz osnovne škole – dirigenticom Paulom Fabinger-Orešković, koja je učila nju i njezina brata. Bio je to dirljiv susret, a bivša učiteljica prisjetila se svega kada je rekla svoje i bratovo ime. Suze nakon svih godina nisu izostale.

Miletić je pohvalio rad Društva te predložio da bi se mogla pripremiti manifestacija negdje u Zagrebu, možda na Jarunu, gdje bi se građanima pokazalo što se sve napravilo u posljednjih 15 godina, u suradnji s Gradom Zagrebom.

Balenović je ispričala svoja iskustva iz inozemstva te pohvalila rad Društva, naznačivši da su vrata njezina Centra otvorena za daljnju suradnju. Izrazila je žaljenje što već prije nisu započeli zajedničko djelovanje.

 

Društvo distrofičara Zagreb je udruga koja okuplja 312 osoba s progresivnom mišićnom distrofijom i srodnih neuromišićnih bolesti, a u cilju poboljšanja kvalitete življenja. Većina njih kreće se pomoću invalidskih kolica ili drugih ortopedskih pomagala te u velikoj mjeri ovise o pomoći DDZ-a.

U dvosatnom predstavljanju za glazbeni program pobrinula se Glazbena radionica Društva distrofičara Zagreb, pod vodstvom dirigentice Paule Fabinger-Orešković. Na kraju su im pomogli u plesnom i pjevačkom pogledu 'Tintilinići' vrtićke dobi zajedno s tetama, koji su se oduševili dolasku policajca iz obližnje VIII. policijske postaje na lokaciji Kruge 52. Naime, isti je došao kako bi pobliže upoznao život osoba s invaliditetom te se zahvalio na tome, s obzirom da je to nužno kako bi što bolje odradili svoj posao na terenu.

Mirić je posebno naglasila važnost policajaca u njihovu djelovanju, upravo zbog nepristupačnosti terena, a što ponekad bitno zagorčava život članovima udruge.

U zajedničkom druženju uz prigodni program svi posjetitelji su imali prilike malo odmoriti od svakidašnjice te uživati u dobroj organizaciji manifestacije.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti