Tegobni menstrualni ciklusi

PITANJE: R.D. (17) Poštovani, živim sama s ocem i nemam puno prijateljica. Neugodno mi je o tome razgovarati. Rijetko izlazim, završila sam osnovnu školu i zbog invaliditeta nisam nastavila. Bilo bi teško putovati, financijski nemoguće živjeti u gradu

Ja živim na selu u Zagorju. Možete li mi vi pomoći i pobliže objasniti koliko je često menstrualno krvarenje? Povremeno nemam menstruaciju, u stvari prođe mjesec, dva pa je opet imam. Čula sam za čaj od kadulje, ali ne znam kako da ga pripremim i koliko često pijem?

ODGOVOR: Najčešće menstrualni ciklus traje 28 dana, ali se normalnim smatraju svi u trajanju od 21 do 35 dana. Izuzetno dugi ili kratki ciklusi također se smatraju urednim, iako su često povezani sa smanjenom plodnošću. Prosječno menstrualno krvarenje traje četiri dana, normalnim se smatraju svi u trajanju od dva do sedam dana. Neurednim se smatraju ciklusi u kojima se menstruacija javlja u intervalu od 35 dana do šest mjeseci. Ako imate neuredan menstrualni ciklus javite se ginekologu koji će nakon ginekološkog pregleda i razgovora s vama odrediti pretrage kojima bi se mogao otkriti uzrok vašeg stanja.
Neki od uzroka neurednih krvarenja su hormonski poremećaji, najčešće sindrom policističnih jajnika, mogući su poremećaji rada štitne žlijezde, hipofize i hipotalamusa, nadbubrežne žlijezde, te šećerna bolest. Pad imuniteta također može uzrokovati poremećaj menstrualnog ciklusa. Danas je čest razlog poremećaj ishrane (anoreksija), iscrpljujuće dijete ili fizički treninzi. Pretilost je faktor koji uzrokuje poremećaj krvarenja, kao i stres koji je psihički faktor koji može dovesti do privremenog poremećaja ciklusa. Određeni lijekovi koji se moraju konzumirati redovito, infekcije maternice, grlića maternice i jajovoda također uzrokuju poremećaj ciklusa. Krvarenje koje nije u vezi s menstruacijom može biti posljedica ozlijede genitalnih organa (udarac, trauma, silovanje) ili organskih promjena na spolnom sustavu – ranica na grliću maternice, dobroćudne ili zloćudne promijene na vagini, grliću, tijelu maternice, jajovodima ili jajnicima.
Za vaginalno ispiranje šaku kadulje kuhajte u jednoj litri vode, deset minuta, te ostavite da se ohladi i koristite. Možete i navečer istu količinu preliti zavrelom vodom, poklopiti i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro procijedite i koristite tijekom dana za ispiranje.
Čaj od kadulje za regulaciju neurednog menstrualnog ciklusa priprema se od jedne žlice svježe ili suhe biljke koju prelijete sa dva dcl zavrele vode i ostavite da stoji pola sata. Pije se dva dcl čaja tri puta na dan, u periodu od tri tjedna, između menstruacija.

In-Portal