HZJZ: Pada broj novih heroinskih ovisnika, kokain u porastu

Izvješće u 2017. bazirano na analizi otpadnih voda pokazalo je kako je dnevna potrošnja kokaina u Zagrebu u posljednjih godinu dana porasla sa 162,3 miligrama na 216,3 miligrama na tisuću stanovnika

 

U Hrvatskoj je sve manje novih i intravenoznih ovisnika o heroinu, no zlouporaba kokaina u Zagrebu u stalnom je porastu, istaknuto je na stručnom skupu kojim je u utorak u Ministarstvu zdravstva obilježeno 40 godina rada nacionalnog Registra liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama.

 Tijekom 2016. u zdravstvenom je sustavu u Hrvatskoj bilo liječeno 7106 osoba, od kojih su 5953 bila opijatska ovisnika. Udio opijatskih ovisnika u ukupnom broju liječenih sličan je kao i prijašnjih godina i iznosi - 83,8 posto,  pokazuju podatci registra ovisnika predstavljeni  na stručnom skupu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Skup su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe psihoaktivnih droga i Ministarstvo zdravstva. 

Na njemu su izneseni i podaci Ministarstva unutarnjih poslova, po kojima je  u 2016. u Hrvatskoj ukupno zabilježeno rekordnih 11.105 zapljena svih vrsta droga, što je 24,46 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U sedam županija broj ovisnika je viši od prosjeka Hrvatske. Riječ je o Istarskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj županiji, Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji, navodi se u izvješću Sustav suzbijanja zlouporabe droga u RH, koje je izradio vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga. 

Izvješće je predstavio Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda, upozorivši na prijetnju koju donose sintetički lijekovi, uključujući stimulanse, nove psihoaktivne droge te drugi lijekovi koji se pojavljuju na tržištu.

Iznio je i podatak da je Europski sustav ranog upozoravanja proteklih godina zamijetio pojavu novih sintetičkih katinona i sintetskih kanabinoida koji zajedno čine više od 80 posto zapljena novih droga u 2016. godini.

Na skupu su predstavljeni i rezultati analiza Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) po kojemu je u razdoblju od 2011. do 2017. godine zlouporaba kokaina u Zagrebu u stalnom porastu.

Izvješće u 2017. bazirano na analizi otpadnih voda pokazalo je kako je dnevna potrošnja kokaina u Zagrebu u posljednjih godinu dana porasla sa 162,3 miligrama na 216,3 miligrama na tisuću stanovnika.

 Riječ je o rezultatima najopsežnije analize otpadnih voda koju EMCDDA provodi  u 56 gradova iz 19 zemalja na četiri vrsta droge - kokain, amfetamin, metamfetamin i ecstasy.

Hina

 

Povezane vijesti