Djevojka s invaliditetom koja 'izgara na radnom mjestu'

PITANJE: C. P. (29) Ne znam kako i kome objasniti stanje u kojem sam se našla vlastitom voljom. Nakon godina nezaposlenosti, s poticajima koji se daju poslodavcima ako zaposle osobu s invaliditetom, konačno imam radno mjesto. 


Početno oduševljenje navelo me na prihvaćanje i traženje sve više i više poslova koji i nisu u opisu mog radnog mjesta. Nažalost, s više posla i odgovornosti nije se mijenjao moj status u tvrtki, što me veoma frustrira. Život mi je postao posao, nemam vremena, a ni volje za obitelj, prijatelje, apsolutno ništa. Kad sam kod kuće ležim neraspoložena i razmišljam o besmislenosti života. Stalno sam umorna, a ne mogu spavati. Prijatelji me forsiraju na traženje drugog radnog mjesta ili razgovor s poslodavcem, ali nemam volje. Može li se u mojem slučaju govoriti o sindromu izgaranja na radnom mjestu i kako si pomoći? 
ODGOVOR:
Izgaranje na radnom mjestu direktna je posljedica reakcije organizma na radno opterećenje, a veoma je slično sindromu kroničnog umora.  Osoba koja pati od sindroma izgaranja na poslu progresivno gubi idealizam i energiju za rad i ne vidi smisao vlastitog rada. Ipak, strah od gubitka posla ili egzistencijalna neizvjesnost mogu pogoršati simptome.

Sa sagorjelim osobama više se i ne može komunicirati da se pritom ne dogodi neurotski ispad ili konfliktna situacija. Kod osoba pogođenih tim sindromom, osim smetnji ponašanja poput preosjetljivosti, sklonosti konfliktima, pretjerane opreznosti ili izoliranja od radne sredine, javljaju se i različiti subjektivni simptomi – poremećaji spavanja, apetita, pad seksualnosti, osjećaj krivnje, straha, stalni umor i loše raspoloženje. 

Sklonije su mu osobe niskog samopouzdanja, kao i oni koji se izbjegavaju suočiti s problemima. 

Stres na poslu uništava mentalno zdravlje, skraćuje život, a stvara pretpostavke i za moždani i srčani udar. 
Vrlo je važno prepoznati odnosno identificirati izgaranje na poslu tzv. burn out sindrom. Riješite test samoprocjene i ako na pet izjava odgovorite s DA na dobrom ste putu da izgorite na poslu. Ako na više od deset pitanja imate pozitivan odgovor  obavezno potražite pomoć stručne osobe!
Test samoprocjene
- Ujutro, kada se probudim, prva misao mi je ‘Ne da mi se na posao’.
- Često se osjećam neobjašnjivo tužno.
- Osjećam se umorno i nakon 8 sati sna.
- Teško se koncentriram.
- Posao mi je preodgovoran.
- Trenutno me uopće ne zanimaju potrebe drugih ljudi.
- Na kraju radnog dana osjećam emocionalnu prazninu.
- Često prekomjerno jedem ili pijem.
- Život mi se općenito čini besmislen.
- Često se osjećam bolesno.
- Ne zanima me seks niti socijalne aktivnosti.
- Nedjeljom navečer osjećam se depresivno.
- Ne radujem se životu.
Obitelj se žali kako smo premalo zajedno.
- Kada nisam na poslu puno vremena provodim ispred TV ekrana.
- Manje brinem o svom izgledu nego prije.
Ne želite li pomoć stručne osobe razmislite o tome što sami možete učiniti da si stvorite ugodnije radno okruženje, no ako smatrate da vaš doprinos poslu nije adekvatan napredovanju porazgovarajte sa svojim nadređenim. Prvenstveno naučite kada reći 'da' ali i kada reći 'ne'.
In Portal