Nakon prometne nesreće stekla sam invaliditet, ali i strašne traume

PITANJE: D. R. (27) Prošlo je tri godine od prometne nesreće koja je ostavila trajne posljedice. Nakon što sam se vratila u neki normalan život i opet počela raditi na novom radnom mjestu te mislila da ću zaboraviti sve te strašne dane i šokove. 


Međutim, i dalje mi se javljaju noćne more, periodi nesanice, napadi panike, vraćanje u prošlost. Ponekad sam vesela kao ona osoba prije nesreće, a onda me danima drži sjeta. Trebala bih donijeti neke važne odluke za budućnost, a ne mogu u ovakvom stanju. 
Ljudi koji nisu proživjeli traumu nisu u mogućnosti razumijeti moje reakcije, već me najčešće prekidaju u mojim pokušajima da podijelim svoja sjećanja i mijenjaju temu. Invaliditet koji je ostao nije prepreka za život kao ranije, ali mene koče moje misli, a njih ne mogu kontrolirati. Treba mi savjet postoji li rješenje za moje stanje? Kako si mogu sama pomoći?
ODGOVOR:
Rješenje uvijek postoji, samo ga mi ne vidimo odmah. Čak i kad je opasnost prošla, postoji mogućnost da prije ili kasnije proživite jake emocionalne ili fizičke reakcije na traumatski događaj. Uobičajeno je i potpuno normalno pretrpjeti emocionalni stres i šok nakon što ste se suočili s posljedicama svoje nesreće.

Potrebno je neko vrijeme za oporavak i nastavak svakodnevnog funkcioniranja kao i prije događaja. U tom periodu pogotovo je važna podrška bliskih ljudi, obitelji, prijatelja. Nije potrebno izbjegavati razgovor o nesreći, posebno ako želite o njoj pričati. Štetno je ponašati se kao da se ništa nije dogodilo.Odgodite donošenje važnih odluka i družite se s osobama koje vas ne opterećuju. Izlasci u prirodu i kućni ljubimci također mogu pomoći prebroditi traumu. 
Ako se ne možete nositi sa silinom osjećaja koji s vremenom ne slabe, ako se noćne more i poremećaji sna nastave istom učestalošću, a vaši odnosi s drugima bitno poremete, dobro je potražiti stručnu pomoć.

Stručna osoba vam može pomoći u prevladavanju i drugih problema izazvanih traumom: kronične napetosti, zbunjenosti, stalne iscrpljenosti, osjećaja praznine, lošijeg funkcioniranja na poslu.

In Portal