Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: Prava osoba s Alzheimerovom bolešću

Na zamolbu D. M. iz Zagreba da prikupimo informacije o pravima koje može osigurati svojoj majci s Alzheimerovom bolešću, a koja ima skromnu mirovinu, uputili smo upit pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak. Odgovor pravobraniteljice Slonjšak donosimo u cijelosti:

 

“Prava na osnovu invaliditeta, neovisno o tome o kojoj se vrsti invaliditeta radi, pa tako i za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, ostvaruju se na temelju prethodno utvrđenih potreba svake  oboljele osobe, a one nisu jednoznačne čak i kada se radi o osobama s istom dijagnozom ili istom vrstom oštećenja.

Alzheimerova bolest zbog svoje kompleksnosti i utjecaja na životne aktivnosti i svakodnevno funkcioniranje,  ne samo oboljelih osoba već i njihovih obitelji, iziskuje pomno planiranje različitih oblika potpore. Ostvarivanje  prava ovisi primarno o zdravstvenom stanju, ali i ostalim okolnostima koje su od utjecaja na mogućnost ostvarivanja prava.

Budući da se u sustavu socijalne skrbi ostvaruju najznačajnija prava na osnovu invaliditeta, za ostvarivanje istih je potrebno obratiti se nadležnom centru za socijalnu skrb (prema prebivalištu osobe), a zbog utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, informiranja o mogućnostima ostvarivanja određenih naknada, usluga te ostalih prava koja se ostvaruju temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, Obiteljskog zakona i ostalih propisa pri čemu se u pravilu osobu upućuje na vještačenje zbog utvrđivanja stupnja i intenziteta oštećenja. Nalaz i mišljenje tijela vještačenja je neizostavan dokaz u postupku priznavanja konkretnih prava.

Istaknuli bismo da je kod osoba s Alzheimerovom bolesti, kao i kod osoba s različitim vrstama invaliditeta, od značaja  osigurati primjerene usluge u zajednici kao potporu i osobi, ali i njezinoj obitelji, te mogućnosti dnevnog ili privremenog zbrinjavanja, kako bi im se osigurao kvalitetniji život i izbjeglo institucionalno zbrinjavanje, a ovih usluga u svim područjima RH nedostaje.”

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti