Prednosti i mane obrezivanja

PITANJE: D.B. (23) Trebam konkretan savjet. Razgovarala sam s nekoliko mama i ne mogu odlučiti što je najbolje za mog dječaka od tri godine. Samohrana sam majka i nedostaje mi podrška i netko s kim bih donijela pravu odluku.

Moj sin još ne može prevuči kožicu preko spolovila. Pedijatrica mi je davno rekla i pokazala kako da to pokušamo, ja nisam forsirala. Nisam bila uporna, on je jako plakao, ponekad bi se kožica odvojila i to mjesto jako zacrvenilo, njega bi boljelo. Sada je već velik i ne dozvoljava da pokušamo, ima strah, vrišti i ne znam što da radim. Mislite li da je obrezivanje i operacija dobar izbor za njega? Kome da se javim?

ODGOVOR: Danas veliki broj osoba obrezivanje doživljavaju kao zastarjelu i traumatičnu metodu. Nove smjernice koje je objavila Američka pedijatrijska akademija (AAP) navode da su zdravstvene koristi obrezivanja dječaka veće od rizika koje nosi ta operacija te opravdavaju dostupnost postupka roditeljima koji se odluče na obrezivanje dječaka. Zagovaranje ovog medicinskog postupka potkrijepljeno je znanstvenim dokazima da obrezivanje dječaka može smanjiti rizik od urinarnih infekcija, karcinoma penisa i spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV i HPV.
Studija objavljena u časopisu New Journal of Medicine potvrđuje da su muškarci bez prepucijuma (kožni nabor koji prekriva glavić penisa) rjeđe skloni infekcijama HIV-a i HPV-a. Istraživanje je provedeno na grupi neobrezanih muškaraca iz Ugande, nakon čega je slučajnim izborom na polovini  izvršeno obrezivanje. Nakon dvije godine kod obrezanih muškaraca učestalost infekcije herpavirusom je bila za 25 posto niža od neobrezanih, dok je stupanj inficiranosti humanim papiloma virusom bio 36 posto manji. Autor studije dr. Ronald Gray kao razlog navodi odgovornost dva faktora tj. koža unutrašnje strane prepucijuma ima tanji zaštitni sloj proteina od ostalih dijelova kože, te vlažna sredina ispod prepucijuma koja omogućava virusima da duže prežive.
Prepucijum je pomični kožni nabor koji prekriva glavić penisa. Dječaci se najčešće rađaju sa uskom kožicom koja je srasla sa glavićem. Obrezivanjem se kožica uklanja kirurškim putem, a razlozi mogu biti medicinski, vjerski ili kultuloroški. U prve tri godine života 60 posto desetgodišnjaka ima prepucijum koji nije u potpunosti odvojen od glavića. Kod većine dječaka kožica se odvoji poslije treće godine. Nakon puberteta naglo se povećava postotak dječaka koji mogu spontano i u potpunosti prevući kožicu preko glavića.
Najvažnije je dijete odvesti na pregled urologu, te se pridržavati savjeta liječnika. Postoje i odrasli muškarci s ovim problemom koji najbolje da posjete liječnika, bez straha da će se promijeniti njihova muškost nakon odstranjivanja dijela kožice sa penisa. Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, oporavak je kratkotrajan, dobit velika.
Rješenje ovog problema u što ranijoj dobi muškarca je važno za njegovo zdravlje i normalan seksualan život.

In-Portal