UDRUGA PEGAZ Kako terapijsko jahanje može utjecati na kvalitetu života osoba s invaliditetom

Budući da je fokus zanimanja rad s osobama s teškoćama, ovaj program osposobljavanja također uključuje i upoznavanje s mjerama sigurnosti i zaštite na radu kao i brigu o dobrobiti konja


Instruktor aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom novi je program osposobljavanja koji pokreće Narodno učilište u suradnji s Udrugom Pegaz, a riječ je o prvom takvom verificiranom programu u Hrvatskoj koji će se ponuditi polaznicima na nacionalnoj razini.
- Program je nastao radi ukazane potrebe za osposobljavanjem instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom što uključuje i rad s djecom s teškoćama u razvoju. Po završetku programa polaznicima se pruža mogućnost stjecanja novih znanja i vještina kao i formaliziranje prethodno stečenih znanja i vještina, a samim time i mogućnost za samozapošljavanje u području aktivnosti pomoću konja. Naglasak je na rekreaciji, odnosno poticanju općenite dobrobiti za korisnika kroz elemente jahanja. Instruktor aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom, uz navedeno, može biti i član tima u provedbi terapije pomoću konja kao vodič konja ili pratnja/ asistent korisniku - kažu iz Udruge Pegaz.
- Već punih osam godina u Hrvatskoj nema nikakve edukacije na tom području, a prije je edukaciju provodila Hrvatska olimpijska akademija. Njenim gašenjem Hrvatska je ostala bez ikakvih programa te su stoga na nacionalnoj razini sada osmišljena i pokrenuta dva programa. Jedan je program osposobljavanja koji će se provoditi u Rijeci, a drugi je program usavršavanja terapeuta koji će se provoditi u Zagrebu i namijenjen je raznim visokoobrazovnim stručnjacima poput stručnjaka medicinske struke, psihologa, pedagoga i slično - ističu iz Udruge.
U sklopu programa polaznici uče koristiti primjerenu terminologiju iz područja intervencija pomoću konja, uključivati djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u aktivnosti pomoću konja s obzirom na indikacije i kontraindikacije te provoditi aktivnosti pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom prema uputama i pod supervizijom terapeuta i/ili voditelja stručnog tima.
Budući da je fokus zanimanja rad s osobama s teškoćama, ovaj program osposobljavanja također uključuje upoznavanje s mjerama sigurnosti i zaštite na radu kao i brigu o dobrobiti konja. Polaznici će također, tijekom programa, sudjelovati u radu stručnog tima korisnika kao i usvojiti znanja za primjenu suvremenih načela u radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Da bi uspješno ispunjavali odgovornosti ovog zanimanja polaznici bi trebali biti komunikativni i suosjećajni te bi trebali imati razvijenu sklonost prema ovakvom tipu posla.
Po završetku programa i položenom završnom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za poslove instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom što se upisuje u radnu knjižicu.
Anita Blažinović