Gore od pakla: Žive bez kupaonice 
i struje, zbog loših uvjeta napustio ih i sin

Svaki nestanak struje u stanu, pa i onaj kratkotrajni, stvara im tisuću problema. A život bez električne energije danas je gotovo nezamisliv. Upravo tako već dvije godine živi obitelj Nosek u sisačkoj Zvonimirovoj ulici

Kada je potkraj 2008. godine Darko Nosek, zaposlen u HŽ-ovoj tvrtki RVR kao zaštitar, sa suprugom Anicom i sinom Igorom, uselio u trošan stan u jednoj od "željezničarskih kuća" desetak metara od željezničke pruge, to je trebalo biti samo privremeno rješenje.
Budući da je stan u zgradi izgrađenoj prije 108 godina bio gotovo neupotrebljiv, sugerirano mu je da odmah traži zamjenu stana, što je i učinio. Međutim, u HŽ Infrastrukturi su na višekratne molbe Darka odgovarali kako se "trenutačno ne može udovoljiti njegovoj molbi, te se mora još malo strpiti" i tako već pet godina.
Stan, ako se tako može nazvati, do kojeg se dolazi dotrajalim drvenim stubištem, sastoji se od dvije prostorije ukupne površine 32 četvorna metra. Kupaonice nema, a nužnik se nalazi na stubištu. Krovište prokišnjava, zidovi su popucali, a dijelovi stropa otpadaju.
– Prije dvije godine izgorjele su dotrajale električne instalacije, pa su djelatnici sisačke Elektre skinuli brojilo dok HŽ ne obnovi instalacije. Zamrzivač sada koristimo kao spremište, slušamo tranzistor, a lavabo s hladnom vodom, u kojem peremo posuđe, koristimo i kao kupaonicu. Kupili smo novi televizor, koji još nije raspakiran. Zbog nemogućih uvjeta života, sin nas je napustio i sada živi kod svoje djevojke - objašnjava ogorčeni Darko.
Da apsurd bude veći, Darka Noseka, inače hrvatskog branitelja, Policijska uprava zagrebačka je 2007. godine proglasila naj-građaninom, jer je uhvatio provalnika u kiosk na željezničkoj stanici Sesvete. Na pompozno proglašenje i uručenje priznanja u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, podsjeća Zahvala istaknuta na popucalom zidu stubišta.
– Zamislite, čak za takav stan, koji sam održavam prema svojim mogućnostima, moram plaćati stanarinu. A tražim samo ono što me pripada, pristojan smještaj za tročlanu obitelj, ništa više. Pouzdano znam da HŽ raspolaže s boljim stanovima, ali nakon što su me ovdje smjestili, izgleda da su me svi zaboravili - zdvojan je Darko.

VLM

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell