KRAJ MUKAMA Dermatolozi rade na testiranju specijalizirane injekcije protiv akni

Injekcija se sastoji od antitijela koja ciljaju toksine nastale kao posljedica djelovanja bakterija odgovornih za akne, objašnjava autor studije Chun-Ming Huang

 

Akne i adolescencija idu ruku pod ruku, ali istraživači kažu da bi ove lezije kože mogle postati dio prošlosti ako se preliminarni testovi eksperimentalne injekcije pokažu uspješnim, prenosi Health 24.

Do ovog trenutka eksperimentalna injekcija je isprobana isključivo na životinjama i posebnim uzorcima ljudske kože. Injekcija se sastoji od antitijela koja ciljaju toksine nastale kao posljedica djelovanja bakterija odgovornih za akne, objašnjava autor studije Chun-Ming Huang, inače profesor dermatologije na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

- Ova injekcija bi mogla pomoći 85 posto američkih tinejdžera i više od 40 milijuna odraslih Amerikanaca koji pate od lezija, ožiljaka i emocionalne stigme vezane za akne - dodao je.

Huang je rekao da njegov tim aktivno traži tvrtku koja će raditi s njima na provođenju kliničkog ispitivanja injekcije. Prema Huangu, efikasnost tretmana je potvrđena biopsijama ljudskih akni, a on bi doveo do smanjenja upale nastale u lezijama.

Ako rezultati eventualnih kliničkih ispitivanja budu pozitivni, moguće je da će injekcija biti dostupna u roku od tri do pet godina, rekao je.

Aktualni tretmani kao što su kreme za kožu, antibiotici i sistemski retinoidi često izazivaju neugodne neželjene efekte, kao što su ekstremna suhoća kože i iritacija.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti