Majka sam s invaliditetom, a i mojoj bebi su ustanovljene teškoće u motoričkom razvoju

PITANJE: N. P. (40) Relativno kasno sam se osamostalila, no trebalo mi je više vremena zbog roditelja koji su se odnosili zaštitnički prema meni iz straha zbog invaliditeta s kojim sam rođena. 


Nedavno sam postala majka i bebi su ustanovljene teškoće u motoričkom razvoju. Zabrinuta sam, nesretna i frustrirana iz nemoći i straha hoću li znati odgojiti svoje dijete. Ne želim biti kao svoji roditelji koji su zanemarili sebe i samo ugađali meni, ali vidim i kod sebe slično ponašanje. 
Nastojim biti savršena mama, zanemarujem partnera, sebe i brinem samo za bebu. I ona je vezana uz mene i plače čim nisam uz nju. Kako biti dobar roditelj? Što učiniti da svi budemo zadovoljni, i mi kao par i beba koju oboje obožavamo?
ODGOVOR:
Roditeljska uloga jedna je od najizazovnijih, najzahtjevnijih i najljepših životnih uloga. Iako su izazovi koji se stavljaju pred majke i očeve veliki, sama priprema za tu ulogu često je nedovoljna ili je uopće nema. U odgoju djece gotovo svakodnevno nailazimo na niz pitanja na koja nam je teško pronaći odgovor. Savršen roditelj ne postoji, a na probleme i poteškoće u odgoju nailaze svi. Jednostavnog odgovora ili recepta kako najbolje odgajati djecu nema - svako dijete je posebno i jedinstveno, s vlastitim potrebama, osjećajima, sposobnostima i mogućnostima. 
Ipak, ono što je zajedničko svakom djetetu jest potreba za roditeljskom ljubavlju. Nedavna istraživanja pokazuju da dijete uči kroz emocije i razvija sve svoje sposobnosti. Sretni i zadovoljni roditelji odgajaju sretnu i zadovoljnu djecu. Zato sebe ne treba stavljati na zadnje mjesto nego se pobrinuti za sebe, raditi na sebi, uživati u životu.
U radu s djecom, a posebice s djecom s teškoćama u razvoju, iznimno je važno da kroz terapijski rad zadovolje svoje potrebe, jer kada će se osjećati dobro i zadovoljno neće više biti prisutna frustracija i ljutnja.
In Portal