Mogu li muškarci s invaliditetom imati zdrave seksualne odnose i u 'trećoj mladosti'

PITANJE: L. P. (50) Pojavio mi se problem koji djeluje na moje samopouzdanje i odnos sa suprugom. Ne znam zašto, no gubim interes za seksualni odnos. 


Mislim da su godine razlog što već neko vrijeme nemam želje za intimnošću. Ne znam jesam li u pravu kada mislim da je to prirodno? Imam invaliditet, ali ne pijem lijekove i lijekovi ne mogu biti razlog. 

Možete li mi odgovoriti koje su godine normalne za prestanak seksualnih odnosa kod muškaraca? Ima li istine u tvrdnjama nekih 70-godišnjaka koji kažu kako i dalje imaju redovne seksualne odnose? Supruga misli da sam premlad i ne slaže se s mojim mirenjem s ovim stanjem. Što mislite o tome?
ODGOVOR:
O seksualnim navikama i životu muškaraca u zrelim i poznim godinama postoji mnogo zabluda. Potreba za intimnošću ne poznaje godine i ne stari s vremenom. Niz studija potvrđuju da i muškarci i žene mogu uživati u seksu dok god to žele.
Seksualna aktivnost ne pada s godinama kod svih muškaraca, a mnogi stariji muškarci ostaju seksualno aktivni i u poznim godinama. Prema rezultatima Kinsey instituta 25 posto muškaraca starijih od 50 godina kaže da ima seksualne odnose nekoliko puta mjesečno, a 10 posto muškaraca kaže da ima seksualne odnose dva-tri puta tjedno. 
Starijim osobama je potrebno više vremena da se seksualno uzbude, pa je potrebna duža predigra za seksualni odnos. Erektilna disfunkcija je problem za pojedine starije muškarce, ali postoje tretmani koji pomažu u njezinom rješenju. Iako seksualni nagon muškaraca i žena opada s godinama, nije normalno za zdrave starije muškarce da nemaju interes za seksualni odnos. Kod nekih muškaraca, previše nizak nivo testosterona može izazvati manji interes za seksualni odnos, probleme s erekcijom, smanjenje životne energije, depresiju i druge probleme. Nizak nivo testosterona ponekad se tretira terapijom, no o tome se savjetujte s liječnikom.

Naravno, seks u 70. ili 80. godini vjerojatno neće biti onakav kakav je bio kad ste imali dvadeset ili trideset, ali na neki način ponekad može biti i bolji. Seks može biti i emocionalna ugoda i osjetilna ugoda i ugoda u zajedničkom druženju. Dodirivanje, ljubljenje i drugi oblici seksualnog kontakta mogu pružiti jednak užitak i zadovoljstvo kao i snošaj. Sve više istraživanja pokazuje da seks u kasnoj dobi ima vrlo povoljan učinak na zdravlje, i fizičko i psihičko. 
Istraživanje o srčanim bolestima provedeno još 1997. u Walesu pokazalo je da je rizik za smrtnost bio 50 posto niži u skupini muškaraca koji su često doživljavali orgazam (dva puta tjedno ili češće) nego u skupini onih kod kojih je orgazam bio rijetkost ili ga više uopće nisu doživljavali, a  istraživanje provedeno na Sveučilištu Queens u Belfastu koje je pokazalo da osobe s aktivnim spolnim životom dulje žive od onih koje imaju uspavan spolni život.
In Portal