Kako riješiti problem ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki

 PITANJE: K. Z. (29) Nitko od nas nije bez nekog poroka, ali mislim da dok funkcioniramo, bez narušavanja mira članovima obitelji i društvu, nismo problem.

 

I sam ponekad pretjeram s pićem iz očaja kad me uhvati kriza zbog zdravstvenog stanja i invaliditeta, pa tako pokušavam razumjeti i prijatelja. Iako, kod njega je stanje bitno drugačije. On je potpuno zdrava osoba, zaposlen, zgodan i rado viđen u društvu. Poznajemo se od djetinjstva i ne znam jesam li jedini koji vidi što mu se događa.

Pokušao sam mu ukazati na njegov porok koji uzima maha i mijenja ga, ali on tvrdi kako je sve pod kontrolom. Danas, kada mi je javio da mu prijete otkazom, shvatio sam ozbiljnost njegove ovisnosti. On negira ovisnost i smije mi se, pa recite vi što je ovisnost? Želim mu pomoći, ali kako? Izgubi li posao može li mu centar za socijalnu skrb pružati neki vid pomoći?

ODGOVOR: Ovisnost je psihofizičko stanje koje nastaje uslijed kontinuiranog konzumiranja supstance ili ustaljene navike, koja uzrokuje ovisnost te nakon toga dolazi do ponovne psihofizičke “potrebe”  za određenom stimulansom na koju se ovisnik privikao. Osobe s problemima ovisnosti uključuju osobe ovisne o alkoholu, drogama, kockanju i drugim oblicima ovisnosti.

Osobama s problemima ovisnosti potrebno je osigurati primjerene oblike pomoći koji uključuju motivaciju ovisnika za apstinenciju, održavanje trajne apstinencije, promjenu ponašanja te osposobljavanje za redovan život u zajednici. Proces liječenja ovisnika podrazumijeva uporabu lijekova, psihoterapiju, boravak u terapijskoj zajednici, obiteljski pristup liječenju i drugo.

Iako ovisnik može uočiti da upotreba droge ili neke druge navike (kockanje i sl.) ima izraženo destruktivan učinak s velikim socijalnim, psihičkim i fizičkim posljedicama po njega i članove obitelji ili osobe s kojima je okružen, osoba (ovisnik) i dalje nastavlja s učestalim ponavljanjem. Ovisnik pokušava najprije sakriti svoju ovisnost, a kada to više nije moguće živi u uvjerenju da to što radi može sam kontrolirati iako je svjestan da treba pomoć.

Imati blisku osobu koja pati od ovisnosti nije lako. Osvijestili ste problem kod prijatelja i stoga se obratite osobama od povjerenja te potražite stručnu i profesionalnu pomoć.

Ako se ovisnik protivi liječenju, vi kao bliska osoba imate odgovornost napraviti sve potrebne korake kako bi liječenje započelo. Ovisnik razmišlja kako zadovoljiti svoju potrebu, no ovisnost mu ponekad ne predstavlja problem pa stoga ni ne razmišlja o rješenju. Ovisnik ne može sam sebe izliječiti dobrom voljom, pogotovo ako se radi o razvijenoj ovisnosti koja se odvija već duže vrijeme.

Prvi koraci u liječenju ovisnosti se sastoje od priznanja sebi, da je ovisnik i da treba pomoć.  

Zakon o socijalnoj skrbi (Narodne novine 157/13, 152/14 i 99/15) prepoznaje osobe ovisne o alkoholu, drogama, kockanju i drugim oblicima ovisnosti kao zasebnu kategoriju korisnika koja u sustavu socijalne skrbi ostvaruje naknade i usluge.

In Portal

 

Povezane vijesti