Muškarac s blažim invaliditetom i bivši ovisnik o drogama izložen predrasudama potencijalnih poslodavaca

PITANJE: V. Z. (26) Nastojim se vratiti u normalan život nakon uspješne rehabilitacije kao bivši ovisnik, ali nailazim na zid.

 

Znam kako država nudi mjere poslodavcima za zapošljavanje bivših ovisnika, no oni te mogućnost ne iskorištavaju. Osjećam na vlastitom primjeru da je društvo još uvijek puno predrasuda i vlada stigmatizacija osoba koje su nekad imale problema s ovisnošću. Uz sve to ja imam i blaži invaliditet. Nadam se da možete objaviti poticajne mjere koje poslodavac ostvaruje zapošljavanjem liječenih ovisnika o drogama i time možda djelovati na potencijalne poslodavce. I mi bivši ovisnici trebamo posao za opstanak i golu egzistenciju.

ODGOVOR: Problem ovisnosti u Republici Hrvatskoj velik je javno-zdravstveni problem, kao i u europskim zemljama, no razina javne svijesti o potrebi za pružanjem konkretnijih oblika pomoći skupinama koje su uspješno prošle proces rehabilitacije i spremne su za resocijalizaciju još uvijek nije na primjerenoj razini. 

Neke od mjera koje zapošljavanjem bivšeg ovisnika poslodavac može iskoristiti su: sufinanciranje zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih osoba iz evidencije HZZ-a te onih koji se nalaze u otkaznom roku, financiranje obrazovanja posebnih skupina prema potrebama tržišta rada, sufinanciranje zapošljavanja posebnih skupina u programima javnih radova, informiranje nevladinih organizacija i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave o mjeri javnih radova, načinu izrade programa i ostvarivanju partnerstva u provedbi mjere javnih radova, informiranje o mogućnostima sufinanciranja zapošljavanja rehabilitiranih ovisnika putem Mjera aktivne politike zapošljavanja.

Detaljan pregled Mjera aktivne politike zapošljavanja nalazi se na mrežnim stranicama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

In Portal