HUMANITARNA PRIJEVARA Tinejdžer izmislio teško bolesnu djevojčicu Kristinu Omić i stekao znatnu financijsku korist

Srećom, policija je pronašla 19-godišnjeg muškarca, iz Kaptola nedaleko od Požege, koji je organizirao prikupljanje lažne humanitarne pomoći

 

Još uvijek neimenovanom 19-godišnjaku iz Slavonije bilo je dovoljno da izmisli teško bolesnu djevojčicu Kristinu Omić, objavi apel za pomoć na Facebooku, i tako stekne znatnu financijsku korist.

Naime, kako je objavljeno na Facebooku, djevojčica boluje od 'ArnoldChiari malformacije prvog stupnja te epilepsije, ali i niza popratnih zdravstvenih poteškoća'. Uz tekst je objavljena i fotografija djevojčice koja leži u krevetu, navedena je i adresa u Osijeku, kao i žiro račun na koji se može uplatiti pomoć za operaciju. Ujedno je navedeno kako operaciju nije moguće obaviti u Hrvatskoj, već u Chicagu, koja je određena 22. travnja 2019. te je za nju potrebno prikupiti 80 tisuća američkih dolara. Također, u tekstu je navedeno da su Kristinini zagrebački liječnici suglasni da djevojčici nema pomoći u Hrvatskoj te da su 18. siječnja zatražili od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje financiranje skupe operacije.

No, naizgled stvaran apel za pomoć ipak je pobudio sumnju kod novinarke Glasa Slavonije, koja je odlučila pomnije istražiti ovaj slučaj te je otkrila kako navedena adresa zapravo ne postoji. Provjerom je utvđeno da Ulica Tina Ujevića u Osijeku doista postoji, no samo do broja 14, odnosno kućni broj 48a ne postoji, što bi trebala biti adresa na kojoj stanuje djevojčica. Uočeno je također da u tekstu apela nije navedeno ni ime roditelja, odnosno staratelja pa ni kontakt.

- U bazi podataka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osoba Kristina Omić iz Osijeka, rođena 12. lipnja 2014. godine, nema utvrđen status osigurane osobe, niti je na drugi način evidentirana u sustavu - stoji u dopisu osječkog Područnog ureda HZZO-a, koji potpisuje Mario Pilj.

U potrazi za vlasnikom žiro-računa, Glas Slavonije je saznao da je račun aktivan, no u banci im, kako je pretpostavljeno, nisu smjeli reći na čije je ime račun otvoren i koliko je novca dosad uplaćeno. Stoga su o svojem otkriću kontaktirali Policijsku upravu osječko-baranjsku. U odgovoru iz PU stoji kako je njihov e-mail u kojem su upozorili na sve sumnje i otkrića proslijeđen nadležnim službama spomenute policijske uprave u daljnji rad, sa ciljem provjere svih činjenica.

Glas Slavonije je neslužbeno doznao kako je policiji već poznata lažna adresa te da djevojčica rođena tog dana i s tim imenom nije evidentirana u podacima kojima raspolaže Policijska uprava osječko-baranjska.

– Dok naše službe provjeravaju sve činjenice, mogu tek apelirati na građane da ne nasjedaju na ovaj apel i da ne uplaćuju novac na navedeni žiro-račun – rekao je Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Srećom, policija je pronašla 19-godišnjeg muškarca, iz Kaptola nedaleko od Požege, koji je organizirao prikupljanje lažne humanitarne pomoći izmislivši bolesnu djevojčicu.

- Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kaptola, kojeg se sumnjiči da je na društvenoj mreži Facebook, s ciljem pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi, izradio stranicu putem koje je građane pozivao da uplate novčane iznose za bolesnu osobu s područja Osijeka, čije je podatke izmislio, čime je počinio kazneno djelo. Protiv njega slijedi kaznena prijava - objavila je Policijska uprava požeško-slavonska .

Klaudija Klanjčić