Nikada, bez obzira na invaliditet, nemojte moliti drugu osobu da postane dio vašeg ljubavnog svijeta

PITANJE: N. P. (24) Često se pitam jesam li u pravoj vezi koja sadrži ljubav potrebnu za zajednički život. Ne sanjarim o budućnosti s partnerom. Zaljubljenost postoji, ali pomisao na zajednički život u meni izaziva strah i nelagodu, a ne sreću.

 

Nisam imala partnera ranije, a čak sam i ovaj odnos isforsirala. Oduvijek me sputava invaliditet i osjećaj manje vrijednosti. Dečka s kojim sam već mjesecima u vezi skoro pa sam molila za ljubav. Bili smo prijatelji i činio mi se kao osoba koju bih mogla strastveno zavoljeti, koja će se sjetiti pokloniti mi nešto za Valentinovo ili rođendan. Nažalost, vidim da me ne cijeni kao partnericu i mislim da me čak i sažalijeva. Što je prava ljubav i gdje je pronaći?

ODGOVOR: Vaši osjećaji pokazuju da tragate za pravom ljubavi kojoj se u potpunosti možete prepustiti, i to najradije zauvijek.

Jedna od najstarijih podjela ljubavi jest ona na strastvenu i prijateljsku.

S osobama s kojima imamo isprepletene živote i prema kojima osjećamo naklonost, a nije praćena strašću, razvijamo prijateljski odnos.

Freud je na ljubav gledao u terminima potisnute spolnosti, Harlow ju je razmatrao u terminima privrženosti, Fromm ju je izjednačavao s brigom, odgovornošću i poštovanjem. Maslow je razdvojio dvije vrste ljubavi - onu koja proizlazi iz osobne nesigurnosti pojedinca i onu koja dolazi iz potrebe za samoaktualizacijom i iz viših emocionalnih potreba pojedinca.

Nikada nemojte moliti osobu da postane dio vašeg ljubavnog svijeta osjećate li prema njoj više od prijateljstva. Svaki čovjek zaslužuje nekoga tko je dostojan njegove ljubavi i strasti. Tako i vi bez obzira na invaliditet imate vremena upoznati osobu koja će prepoznati vaše kvalitete, osjetiti prema vama ljubav i shvatiti kolika je vrijednost imati vas u svom životu.

Prava ljubav nije u velikim i skupim poklonima za Valentinovo, blagdane, godišnjice i rođendane, već u malim gestama koje čine svakodnevan životu ljepšim.

Kada nađete osobu s kojom ćete stvoriti takav odnos, pronašli ste pravu ljubav. Želimo vam ostvarenje odnosa koji možda najbolje opisuje Sigmund Freud koji je rekao da je ljubav jedina stvar koja ima smisla u apsurdnim uvjetima vanjskoga svijeta.

In Portal