Konačno sam postala sretna tek kada sam se zaposlila i više ne ovisim o invalidnini ili pomoći roditelja

PITANJE: N. P. (30) Konačno se i moj život promijenio u pozitivnom pravcu. Sve je drugačije od kada konačno sama zarađujem i ne ovisim o invalidnini i pomoći roditelja.

 

No s poslom je došao i nedostatak vremena, pa sam nakupila kilograme koji mi pričinjavaju zdravstvene probleme. Krećem se pomoću invalidskih kolica, pa razmišljam o vježbanju kako bih ojačala ruke, ali i cijeli trup. Ima mnoštvo teretana, ali zaista bi željela kvalitetan program. Zato vas pitam što mislite o radu s osobnim trenerom? Odlučim li se na to, što je važno pri izboru trenera?

ODGOVOR:Osobni treneri su osobe koje posjeduju stručne kvalifikacije za obavljanje navedene djelatnosti. U prvom redu su to osobe završenog Kineziološkog fakulteta ili Društvenog veleučilišta za izobrazbu trenera ili imaju različita učilišta i certifikate. Kao takvi propisat će vam adekvatan program vježbanja, a oni stručniji i program prehrane. Postoje stotine mašina za vježbanje, tisuće vježbi, ali i milijoj načina kako se možete ozlijediti vježbajući.

Vježbajući sigurno i kvalitetno, poboljšat ćete si kvalitetu života i u određenim slučajevima, produljiti životni vijek. S druge strane, vježbajući krivo, vrlo je vjerojatno da ćete se ozlijediti. Navedeno se može desiti i kroz niz mikrotrauma koje u određenom trenutku rezultiraju ozljedom.

Osobnog trenera mora biti dobar motivator,  netko zbog koga želite otići na trening i dati sve od sebe na treningu. Važna kvaliteta koju osobni trener mora imati jest sposobnost organizacije programa vježbi i prehrane. Mora programirati plan treninga s vježbama koje su u pojedinim fazama najadekvatnije za vas.

Također, mora znati objasniti zašto se pojedine vježbe i modalitet rada koristi u pojedinim fazama. Svaki dobar osobni trener može 'pročitati' kako se osjećate u svakome trenutku pa tako prilagoditi trening. Previše naporan trening u početcima, može rezultirati u odustajanju kao i mogućoj povredi.

S manjkom vremena koje danas pogađa modernog čovjeka, dešava se da ne možete znati kako si programirati kvalitetan trening. Kvalitetni osobni treneri imaju odlična bazična znanja iz anatomije i fiziologije ali se i konstantno usavršavaju s najnovijim spoznajama.

In Portal