DOBRA VIJEST U Osijeku svečano otvoren Centar za autizam

Ravnateljica Centra Sandra Zlatarić podcrtala je kako se radi o povijesnom trenutku jer u Slavoniji dosad nije bilo sustavne skrbi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra

 

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ujedno i izaslanicom Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nadom Murganić, ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak te županom Ivanom Anušićem sudjelovao je u otvorenju Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na svečanom otvaranju Centra prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Riječ je o modernom i suvremeno opremljenom regionalnom centru koji će se brinuti o djeci s poremećajima iz autističnoga spektra iz Hrvatske i šire. U Centru se u ovom trenutku nalazi ukupno 26 djece podijeljene u dvije vrtićke grupe, jedan razred i pet odgojno-obrazovnih grupa, a s njima će raditi 10 zaposlenih stručnjaka za rehabilitaciju. Osim modernih učionica, novi Centar odlikuje se i senzornom sobom, terapijskim bazenom, velikim nogometnim igralištem, dvoranom za tjelovježbu, vanjskim igralištem te brojnim drugim sadržajima, uključujući visoko-tehnološku opremu i didaktičke sadržaje potrebne za odgoj, školovanje i buduću integraciju autistične djece u zajednicu.

Ravnateljica Centra Sandra Zlatarić podcrtala je kako se radi o povijesnom trenutku jer u Slavoniji dosad nije bilo sustavne skrbi za osobe s poremećajima iz autističnoga spektra.

- Grad Osijek je za izgradnju i opremanje Centra vrijednog oko 20 milijuna kuna, iz Proračuna izdvojio oko tri milijuna kuna – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, ocijenivši kako je riječ o projektu kojeg su zaslužila djeca i njihovi roditelji. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako je za ovu investiciju iz županijskog proračuna izdvojeno 11,5 milijuna kuna.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je kako u hrvatskim osnovnim i srednjim školama trenutno ima oko 30 tisuća učenika s teškoćama i kako je oko 87 posto njih uključeno u redovito školovanje.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić dodala je kako je Ministarstvo sudjelovalo u opremanju Centra s iznosom od 1,62 milijuna kuna te zahvalila Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku, koji su osigurali najveći dio sredstava za ovu investiciju.

– Važno je da djeca s ovakvim poteškoćama imaju visoku stručnu potporu i treba nam više kadrova za rad s ovakvom populacijom - kazala je Murganić.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti