ZDRAVLJEM DO BOLESTI Zdrava prehrana ženu odvela u bolnicu

Zbog sumnjivih savjeta 'alternativnog terapeuta' žena u Izraelu pati od pothranjenosti i potencijalno trajnog oštećenja mozga

 

Izraelski izvor vijesti Mako izvještava da je jednoj ženi u okrugu izraelskog Tel Aviva terapeut preporučio dijetu koja dozvoljava samo konzumiranje voćnih sokova i velikih količina vode. Nakon tri tjedna takve prehrane, žena je hospitalizirana u teškom stanju u medicinskom centru Sheba u Tel Hashomeru.

Navodno je patila od teške neravnoteže soli i poremećene razine elektrolita, stanja poznatog kao hiponatremija. Ovo stanje se obično povezuje s ispijanjem previše vode, međutim, stvarni problem leži u razinama natrija u tijelu koje postaju previše razrijeđene. Zbog toga voda napušta krv i ulazi u stanice procesom osmoze, što uzrokuje njihovo oticanje. Rezultat je niz simptoma, uključujući umor, zbunjenost, mučninu, glavobolje, pa čak i epileptične napadaje.

- Hiponatremija je kad vam razina natrija padne i može biti smrtonosna - rekla je za portal Health Keri Gans, registrirana dijetetička nutricionistica.

- Ako je pacijentica samo pila sok od naranče i vodu, to ne čudi.

Nema mnogo znanstvenih istraživanja o prehrambenim dobrobitima ili nedostacima povezanim s dijetom temeljenom isključivo na sokovima, ali bilo je i drugih izvješća o ljudima koji su imali sličnu sudbinu kao i ova žena iz Izraela.

Suvišno je reći da većina znanstvenika nije uvjerena u tvrdnje o 'juicingu', kako se ovakva prehrana naziva. Sokovima nedostaje mnogo ključnih hranjivih tvari, kao što su proteini, željezo, esencijalne masti i vlakna. Također mogu biti bogati prirodnim šećerima. Ipak, juicing je postao sve popularniji u posljednjih nekoliko godina kao navodno brz i zdrav način mršavljenja. Također postoje tvrdnje da može pomoći 'detoksikaciji' tijela, što je znanstveno potpuno neutemeljeno.

- Ljudi dobivaju informacije od terapeuta za masažu ili prodavača u prodavaonici zdrave hrane koji možda ne znaju za potencijalne rizike - rekao je New York Timesu 2009. godine doktor Ronald Stram, medicinski direktor i osnivač Centra za integrativno zdravlje i liječenje u Delmaru.

- Svatko se može proglasiti terapeutom i početi pacijentima naplaćivati dolaske. Među svim terapeutima koji su redovito studirali u priznatim školama za komplementarnu medicinu, postoji i dosta šarlatana - piše Mako.

Damir Fatušić