Kao muškarac s invaliditetom najveću potporu imao sam u majci kojoj sam bio centar svijeta

PITANJE: V. T. (29) Nakon što sam obolio i dospio u stanje ovisnosti o pomoći drugih, ako želim nastaviti koliko toliko pristojan život, mislio sam to je karma kojom plaćam ni sam ne znam koji grijeh.

 

Uvijek sam vjerovao u to da dobra djela donose dobre rezultate, a loša – loše, ili bi barem tako po prirodi stvari trebalo biti. To je jednostavan zakon akcije i reakcije, uzroka i posljedice.

Najveću potporu imao sam u majci koja me rodila u četrdesetoj godini i čiji sam bio centar svijeta. Već neko vrijeme vidim da ona to pokušava biti i sada, ali promjene u njezinu ponašanju su neobjašnjive i brojne. Strahujem - radi li se samo o starosti ili je u pitanju Alzheimerova bolest. Kako prepoznati razliku? Moram biti priseban kako bih sačuvao invaliditetom narušeno zdravlje, a postao sam nemiran zbog straha od moguće majčine bolesti. Pitam se zašto mi se ovo događa?

ODGOVOR: Ako osoba ne živi u suglasju i miru sa samim sobom, svojom obitelji, svojim susjedom, jednostavno ne može očekivati da mu vanjske okolnosti imaju predznak mira. Nemir koji se akomulira prvo može prouzrokovati određenu reakciju u umu a naposljetku i u tijelu. 

Kada čovjek nema svoj mir, ne može biti sretan, a ako nije sretan, ne može biti zdrav. Zdravlje u velikoj mjeri ovisi o čovjekovim mislima, riječima i djelima, a ne o vanjskim okolnostima. Tako je čovjek, kao glavni pokretač svog djelovanja, odgovoran za svoje zdravlje. Svojim svjesnim i nesvjesno djelovanje sami 'izabirete' svoje zdravlje.

Promjene u ponašanju koje mogu upućivati da se radi o 
Alzheimerovoj bolesti su sljedeće: Poremećaj pamćenja koji se razvija postepeno, a najviše se zaboravljaju događaji koji su se nedavno dogodili.

Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti: održavanje osobne higijene, poteškoće u snalaženju u stanu ili na ulici, trgovini, stalno zametanje sitnih stvari – ključeva, naočala i sl. Poteškoće govora, čitanja i pisanja: zaboravljanjem riječi u svakodnevnom govoru, zamjena istih riječi nekim sličnim riječima, izgovoreno je nerazumljivo, nema svrhu niti smisao ili se osoba često služi podjednakim odgovorima – frazama. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije: ne može  se sjetiti koji je mjesec, dan ili godina, koje godišnje doba, ne snalazi se na od ranije poznatim mjestima. Pogrešne procjene i odluke: ne razlikuje vrijednost novca, neprimjereno se oblači u odnosu na godišnje doba. Poremećaj apstraktnog mišljenja: nemogućnost ispunjavanja nekog formulara, nerazumijevanje pojmova 'rođendan', 'ljubav', 'pravednost'.

Učestalo gubljenje stvari, ostavljanje stvari na neuobičajenim mjestima, često traženje stvari po džepovima. Promjene raspoloženja i ponašanja: izmjena ponašanja u smislu nemira, nervoze, ljutnje s naglom promjenom na preveliku smirenost i nezainteresiranost za događanje oko sebe, bezrazložna tuga i plakanje s izmjenom dobrog raspoloženja i smijeha. Promjena osobnosti: pretjerana sumnjičavost, optuživanje okoline za krađu novaca, otuđivanjem stvari, strah od prisutnosti drugih osoba koje ne prepoznaje, strah od svega u okolini, ljubomora, nepovjerenje. Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti, potpuna nezainteresiranost, osjeća se napuštenom, osamljenom i prestrašenom osobom.

Prvi i najizrazitiji simptom je gubitak pamćenja, nastavlja se psihičko propadanje i uz dosta dugo zadržavanje dobrog fizičkog izgleda pod pojmom 'očuvane fasade' dolazi i do fizičkog propadanja, te nepokretnosti. Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i skrb okoline poboljšava kvalitetu života oboljele osobe, stoga je važno prepoznati ovaj niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na početak bolesti, također je važno rano upućivanje liječniku kao i kontaktirati Savjetovalište za članove obitelji oboljele osobe od Alzheimerove bolesti.

Sve se događa s razlogom i ako prihvatimo tu činjenicu, bit će nam puno lakše prihvatiti određene gubitke s kojima se suočavamo. Nije suština bolesti da nas kazni, iako se karma često doživljava kao kazna, već da nam pokaže put, da osvijestimo gdje smo griješili.

In Portal