Nemam komplekse zbog invaliditeta, živim aktivno, a opet imam jedan nerješiv problem

PITANJE: E. P. (26) Posljednjih mjeseci svaki dan mi je pokvaren neugodnošću koju ne znam kako izbjeći. Nemam komplekse zbog invaliditeta, dapače - živim aktivno kao svaka druga osoba.

 

Međutim zadah iz mojih usta ne znam objasniti. Odmah nakon buđenja obavljam jutarnju higijenu i obavezno perem zube. Popijem kavu i odlazim na posao. Tamo pokušavam održati pristojnu udaljenost od kolega iz straha hoće li i oni osjetiti neugodan zadah iz mojih usta.

Stalno žvačem žvakaće gume i razne bombone, iako ih ne volim. Ne doručkujem, ali poslije ručka opet perem zube, pa ipak zadah je uvijek prisutan. Ne znam što poduzeti? Imate li savjet koji bi me oslobodio groznog zadaha?

ODGOVOR: Uzroci nastajanja lošeg zadaha skriveni su u našim svakodnevnim navikama, pa ako ih iznova i iznova ponavljamo, teško da ćemo ga se riješiti običnom četkicom za zube. Kako bi riješili loših mirisa, potrebno je znati što točno radite krivo. Navest ćemo neke od najčešćih uzročnika lošeg zadaha.

Suha usta uzrokuju loš zadah, stoga ne preskačite doručak, jer jedenjem odmah ujutro aktiviramo žlijezde za proizvodnju sline.  Nemojte se oslanjati samo na jutarnje četkanje zubiju, jer ako niste doručkovali vjerojatno ćete imati loš zadah. Kava je poznata kao saboter bijelih zubi i uzročnik lošeg zadaha, no ne morate se odreći jutarnjeg zadovoljstva. Ipak, smanjite unos kave koja isušuje usta i uz nju popijte čašu vode. Usta su dom dobrih i loših bakterija. Loše bakterije, posebno bakterija H.Pylori koja živi na jeziku, jedan su od glavnih uzroka lošeg zadaha. Stoga svaki put kada perete zube, četkicom pređite i jezik. Najbolja prva pomoć protiv lošeg zadaha je žvakaća guma. No, žvakaće gume koje u sebi sadrže šećer neće vam ni malo pomoći, pa kupujte one bez dodatkom šećere koje su zdravije i smanjit će količinu bakterija koje uzrokuju karijes i loš zadah iz usta.

Svakako koristite zubni konac, jer između zubi skuplja se hrana, a zaostala hrana može stvoriti poprilično loš zadah.

I alkohol negativno utječe na žlijezde za proizvodnju sline pa isušuje usta. Konzumacijom voća i povrća možete i spriječiti loš zadah. Da bi se voće i povrće probavilo, u ustima se poveća proizvodnja sline koja se prirodno rješava bakterija u ustima. Redovitim stomatološkim pregledom otkrivaju se problemi koje vi sami ne možete vidjeti ni osjetiti. Možda je u pitanju karijes i upala desni. A možda nije ništa, ali će vam stomatolog ipak detaljnije očistiti zube nego vi. 

Ako odlazite na redovite preglede, manje je vjerojatno da ćete imati većih problema sa zubima, desnima i lošim zadahom.

In Portal