INTERVJU, MARIA TOMIĆ PREINER Osobe s invaliditetom imaju puno potencijala, no potrebno ih je znati iskoristiti

Maria Tomić Preiner uistinu je osoba koja ne odustaje od zacrtanih ciljeva, pa je tako nedavno osnovala i udrugu 'Centar za razvoj vrijednosti'. Vizija ove udruge, uz sve ostalo, jest okupiti djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom te im pružati različite usluge koje će ih usmjeriti prema razvoju njihovih punih društvenih potencijala.

 

Osnovali ste udrugu 'Centar za razvoj vrijednosti'. Upoznajte nas s radom Udruge, misijom, vizijom, aktivnostima...

- Udrugu sam osnovala jer sam i sama osoba s invaliditetom (imam cerebralnu paralizu). Kroz svoje dosadašnje, kako profesionalno tako i osobno iskustvo, vrlo dobro razumijem sve poteškoće osoba s invaliditetom  kao i kakva vrsta pomoći im treba da bi kvaliteta njihovog života bila viša i da bi se uspješno integrirali u život zajednice. S lakoćom mogu razumjeti njihove problem  i pomoći im u njihovom savladavanju. Pritom koristim kako profesionalna znanja i vještine koje  sam stekla studirajući socijalni rad i psihologiju tako i osobno iskustvo. Na takav način s lakoćom mogu razumjeti što je ono što im u životu treba. Udruga će djelovati u skladu s našim motom 'Od dječjeg osmjeha do životnog uspjeha.' Vizija udruge je da postanemo prepoznati kao mjesto gdje ćemo pružati različite usluge za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji te za odrasle osobe s invaliditetom. Težimo  individualiziranom pristupu svakom korisniku u kojem je poseban naglasak stavljen na pružanje konkretnih usluga sukladno  njihovim individualnim potrebama. Naša misija je pružanjem različitih usluga u zajednici doprinositi većoj integraciji osoba s invaliditetom u društvo što će rezultirati podizanjem kvalitete njihovog života i postizanju neovisnosti.

Ciljevi kojima težimo su povećati zapošljivost osoba s invaliditetom kroz njihovo kontinuirano profesionalno usmjeravanje, povisiti kvalitetu života osoba s invaliditetom kroz kreiranje različitih servisa u lokalnoj zajednici, usto obrazovati i pripremiti mlade za partnerske i obiteljske uloge.

Koje projekte trenutno provodite?

- Trenutno provodimo dva projekta, jedan pod nazivom 'Inkluzivna drugačija strana poduzetništva', kroz koji razvijamo poduzetnički potencijal osoba s invaliditetom, ali i stvaramo temelje za zatvaranje institucionalne podrške za postojeće i buduće poduzetnike s invaliditetom. Drugi projekt koji Udruga provodi zove se 'Roditeljska ljubav ne poznaje granice'. U sklopu njega radimo s mladima osobama s invaliditetom na temu reproduktivnog zdravlja, seksualnosti i trudnoće, te ih pripremam za potencijalno buduće roditeljstvo.  Osim toga, u sklopu projekta 'Djeca s teškoćama u razvoju kao zagovaratelji svojih prava' kod djece s teškoćama razvijamo vještine lobiranja, a djecu bez teškoća senzibiliziramo za prihvaćanje različitosti.

Pokrenuli ste projekt 'Inkluzivno drugačija strana poduzetništva', o čemu se radi?

- Naime, svjesna činjenice da je se veliki broj osoba suočen s problemom težeg pronalaska posla (budući da sam se i sama suočila s tim problemom), pokrenula sam projekt 'Drugačija i inkluzivna strana poduzetništva - Smjernice za aktivno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada i razvoj njihovog poduzetničkih potencijala'. Cilj projekta je razviti poduzetničke kompetencije kod osoba s invaliditetom i na takav način stvoriti temelj njihove samozapošljavanja. Kroz projekt mi je želja s jedne strane razviti poduzetničke vještine osoba s invaliditetom a s druge strane pomoć osobama da uistinu realiziraju poduzetničke ideje i dobiju odgovarajuću podršku. U sklopu istog organiziram različite radionice, a riječ je o tome se neke ideje ili hobije pretvore u posao.

 

Druga vrsta radionice odnosi se na znanja koja su vam potrebna za dobivanje financija za poduzetničku ideju. Kako dakle pokrenuti Crowdfunding, dobiti financijsku potporu za poduzetničku aktivnost, napisati EU projekt...Treća vrsta aktivnosti odnosi se na savjetovanje za profesionalni razvoj koje bi vam pomoglo da ostvarite neke ciljeve za koje vam je potrebna podrška i poticaj. Ne manje bitno, one osobe koji imaju već pokrenut posao ili imaju dobru ideju pokušala bih povezati s potencijalnim investitorima.

Bilo bi mi jako drago da mi se jave osobe kojima se ova aktivnosti čine zanimljive. Sigurna sam da će im biti jako korisne za realizaciju nekih novih ideja. Za sve dodatne informacije stojim vam na raspolaganju. Moji kontakti su: mariatomic2000@yahoo.com, mobitel: 091 516 0489.

S kojim se izazovima u radu najčešće susrećete, gdje vidite najveći problem?

- Izazovi su zaista različiti. Prvi je izazov osiguravanje stalnog izvora financiranja projekta i usluga koje želim pružati osobama s invaliditetom. Unatoč tome, entuzijazma i ideja  mi ne nedostaje pa se nadam da će to netko prepoznati. Znam da među osobama s invaliditetom ima puno onih koji imaju puno znanja, želja i potencijala da promjene određene stvari u našem društvu, ali ponekad im je za to potreban poticaj. Naime, znam da same osobe s invaliditetom najbolje znaju koje su njihove potrebe i želje, samo ih nerijetko potisnu, jer nemaju potrebnu infrastrukturu u lokalnoj zajednici da ju samostalno ostvare. Izazov mi je ponekad i motivirati mlade s invaliditetom da se uključe u različite aktivnosti te im osigurati lokacijsku  i arhitektonsku pristupačnost. Bilo bi mi drago da mi se jave ako su zainteresirani za neku aktivnost pa ću se potruditi da na istima mogu i sudjelovati. Na primjer, savjetovanje za profesionalni razvoj možemo održati i preko Skype, telefona, maila. Posljednji izazov, ali ujedno i užitak, predstavlja mi rad s roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Kao i većina drugih roditelja, tako i oni štite svoju djecu, ali ponekad im time znaju uskratiti i malo neovisnosti nastojeći im pritom samo pomoći. Radom s roditeljima usmjeravam se na to da im ukazujem na koje načine mogu poticati samostalnost i neovisnost djece, te osvijestiti kako će im to dugoročno pomoći.

Koja bi bila Vaša poruka osobama s invaliditetom s obzirom na to da mnogi odustaju od snova, obrazovanja, ciljeva i zadovoljavaju se mrvicama?

- Koliko god možda zvuči kao fraza važno je nikad ne odustati, znati što zaista želite, i u tome ustrajati. Ono što je jako bitno da  prilikom postavljanja svojih ciljeva budete realni. Procijenite svoje želje i mogućnosti i krenite u akciju. Odustati uistinu znači da ste sebi uskratili priliku da vidite koje vam se lijepe stvari mogu dogoditi ako pokušate. Čak i ako ne uspijete isprve, puno toga ćete naučiti o sebi - što će vam ujedno pomoći da se lakše nosite sa stresom koje svakodnevni život nosi. Osobno, kada sam bila suočena s različitim problemima nerijetko  sam bila tužna i ljuta na sustav, nepravdu, diskriminaciju, ali i realnu činjenicu da sam u invalidskim kolicima. Nakon toga znala sam si reći: 'Ne može to tako, nešto moram moći učiniti drugačije'. Promjena kuta gledanja na istu situaciju nekako me potaknula da poduzmem nešto kako bi problem s kojim sam se susrela barem malo umanjio. Danas Hrvatska ima zakone koji imaju za cilj zaštititi i omogućiti aktivno korištenje svih prava koja nam kao osobama s invaliditetom pripadaju, a na nama je izazovan zadatak da ta prava i ostvarimo. Ako netko od vaših čitatelja treba bilo koju vrstu pomoći, može mi se slobodno obratiti i rado ću im biti podrška u ostvarivanju njihovih želja, odnosno ciljeva.

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti