Zbog invaliditeta sam prisiljena većinu vremena provoditi u zatvorenom prostoru

PITANJE: V. U. (26) Svake godine nakon zime i većine vremena provedenog u zatvorenom prostoru zbog problema koji uzrokuje invaliditet koža lica mi je isušena.

 

Sada sam zabrinuta jer je crvenilo, ljuštenje neugodan osjećaj poput zatezanja, peckanja ili svrbeža nešto što mi se ranije nije javljalo. Interesira me koji su mogući razlozi, mislite li da je to normalno s obzirom na moje godine i to što pušim oko pola kutije cigareta dnevno? Povremeno pijem i lijekove protiv bolova. Trebam li se javiti liječniku ili je to normalna pojava s obzirom na doba godine?

ODGOVOR: Koža na licu jedan je od najvažnijih dijelova našeg tijela. Međutim, kada koža lica postane suha, to se može manifestirati kroz hrapavosti i zategnutost pa čak i crvenilo, ljuskanje i svrbež. Postoji nekoliko uzroka suhe kože lica i njihovo razumijevanje pomoći će vam u otkrivanju relevantnih rješenja.

Svaka osoba ima jedinstven skup gena koji određuju karakteristike kože poput pigmentacije, vlage i razine lipida. To znači da, u istim uvjetima, svaka osoba ima različitu razinu vlage i lipida u svojoj koži. Osobe svijetle puti sklonije su isušivanju kože od osoba tamnije puti. Osim toga, za bolesti kao što su atopijski dermatitis te psorijaza, dijabetes i ihtioza postoji genetska predispozicija, koja se ne mora uvijek pojaviti.

Razlozi nastanka osjetljive kože lica su genetika, razina hormona, stres, vanjski utjecaji poput UVA/UVB zračenja i zagađenja zraka, hladni i vjetroviti vremenski uvjeti, klimatske naprave, prehrana s premalo vode i hranjivih tvari, proizvodi neusklađeni s tipom kože, pregrubo čišćenje kože.

Toksini iz dima cigareta, uključujući nikotin, mogu smanjiti protok krvi. Posljedica toga je usporavanje metabolizma u koži. Koža može postati suha i prerano ostarjeti. Količina vlage u koži povezana je s količinom vode u tijelu. Stoga, kada tijelo dehidrira, ne može kožu opskrbiti dovoljnom količinom vode.Pretjerano izlaganje suncu može doprinijeti dodatnom isušivanju kože lica. Isušivanjem kože lica, ono će često postati i osjetljivo; međutim, osjetljivost kože lica nije uvijek povezana sa suhoćom.  

Važno je da krema za zaštitu od sunca, kao i svaki drugi preparat za njegu kože korišten za suhu kožu, ne sadržava nadražujuće mirise i boje, budući da je suha koža, posebice suha koža lica, sklonija iritacijama u usporedbi s normalnom kožom. Uvijek provjerite je li preparat dermatološki ispitan na osjetljivoj koži. Starije osobe sklonije su dehidraciji jer se osjećaj žeđi smanjuje s godinama, kao i osobe koje se bave fizičkim radom ili puno vježbaju.

Upalne bolesti kože kao što su atopijski dermatitis i psorijaza također su povezani sa suhoćom kože lica.  Metaboličke bolesti poput šećerne bolesti (diabetes mellitus) i bolesti bubrega također mogu povećati rizik od isušivanja kože. Neki lijekovi imaju kao nuspojavu promjene ravnoteže vode u koži. Lijekovi za kontrolu krvnog tlaka, poznati kao dijuretici, također imaju ovu nuspojavu. Uvijek se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom ako mislite da propisani lijek može isušiti kožu.

Ako se simptomi pogoršavaju, preporučujemoda posjetite svog ljekarnika, liječnika ili dermatologa radi postavljanja dijagnoze.

In Portal