Kao muškarac s invaliditetom uživam u ženskom društvu, ali nemam dovoljno sredstava da budem privlačan i u trendu

PITANJE: N. P. (24) Ne znam što mi se događa s kožom lica, jer do nedavno je umivanje i pranje sapunom bilo dovoljno. Sada mi se pojavljuju prištići i koža se peruta.

 

Nakon brijanja koristim losion, nije neka poznata marka. Onaj najjeftiniji jer sam osoba s invaliditetom i imam mizerna primanja. Zapravo, cijeli mi se život svodi na to da nemam dovoljno sredstava za biti privlačan i u trendu. Otvoren sam i pristupačan, volim društvo, posebno žensko, i s obzirom na invaliditet uredan i njegovan izgled mi je važan. Koža lica čini me frustriranim. Trebam hitan savjet. Hvala.

ODGOVOR: Muška koža lica poprilično se razlikuje od ženske kože: deblja je do 30 posto i sadržava čvršću vezu masnog tkiva. Ona također ima veću sposobnost vezivanja vode pa zbog toga djeluje čvršće i zategnutije nego koža žena. Pranje običnim sapunom, brijanje i alkoholni losioni poslije brijanja većina muškaraca smatra dovoljnom brigom o koži, no većina tih proizvoda su agresivni za kožu i dodatno ju oštećuju. Učestalom uporabom sapuna koža se isušuje, što može uzrokovati perutanje, oštećenja i infekcije kože. Alkoholni losioni koji se koriste poslije brijanja također isušuju kožu jer je alkohol agresivan za površinske stanice kože.

Redovito čišćenje kože osnova je pravilne njege i higijene. Pravilno je čistiti kožu lica dva puta dnevno, ujutro i navečer. Naročito je važno čišćenje kože lica prije spavanja radi uklanjanja nečistoća i npr. sredstava za zaštitu od sunca jer mogu začepiti pore i izazvati upalne procese na koži. Prilikom odabira proizvoda za čišćenje potrebno je obratiti pažnju na tip kože jer postoje različiti proizvodi namijenjeni suhoj, normalnoj, masnoj ili osjetljivoj koži te specifičnim stanjima poput akni i dermatitisa.

Preporučuje se izbjegavati 'obične' sapune jer agresivno djeluju na kožu te mogu izazvati isušivanje i perutanje kože. Na tržištu postoji velik izbor blagih sredstava za pranje i sapuna koji ne sadrže deterdžente koji nadražuju kožu. Proizvodi za čišćenje kože zahvaćene aknama sadrže dodatno antimikrobna sredstva i sredstva koja smanjuju proširene pore i uklanjaju mrtve stanice kože. Kod pranja lica, preporučuje se koristiti mlaku, a ne toplu ili vruću vodu te bi se lice trebalo osušiti tapkanjem ručnika, umjesto trljanjem.

Ne zaboravite koliko god muška koža bila u prednosti naspram ženske, ni ona ne odolijeva starenju, prekomjerno se sjaji i isušuje, stoga počnite na vrijeme brinuti o njoj jer koža pamti sve ono loše, ali i sve ono dobro što joj činite.

In Portal