Moj partner s invaliditetom često se žali na bolove i postao je ovisan o lijekovima

PITANJE: V. O. (36) Tek sam počela živjeti s partnerom i prirodno puno više vremena provodimo zajedno. On ima invaliditet i često se žali na bolove.

 

Zabrinjava me što pije desetak tableta dnevno, uz opravdanje da se tako osjeća bolje. Problem je u činjenici da on sam sebi propisuje doze i nerijetko ih povećava što ima kontraefekt: bolovi se, umor i loše raspoloženje povećavaju. Zato uz analgetike često pije i lijekove za smirenje.

Zabrinjava me štetno djelovanju na želudac, bubrege i jetra. Posebno, s obzirom na to što popije svaku tabletu koju mu netko ponudi čim se požali na bol. On me uvjerava kako je to neštetno i sasvim normalno. Možete li mi pomoći objašnjenjem kako prepoznati ovisnost o lijekovima i što potvrđuje njegovu ovisnost na koju sumnjam?

ODGOVOR: Prema službenoj definiciji ovisnik je osoba koja upotrebljava lijekove u svrhe za koje ih proizvođač nije namijenio ili u mnogo većoj mjeri od propisane. Pije li vaš suprug deset i više tableta dnevno,  prilično je sigurno da je ovisnik. Svi oni koji uzimaju lijekove da bi se osjećali bolje, osjećaju čežnju između doza i nastavljaju uporabu usprkos negativnim posljedicama svakako mogu početi razmišljati o sebi kao o ovisniku. Prema stručnjacima, nekoliko je najčešćih oblika ovisnosti o lijekovima.

Čelnu poziciju drže analgetici, namijenjeni rješavanju svih problema u kratkom roku. Oni se pak dijele na narkotike i nenarkotike, s time da prve zbog jakog djelovanja propisuju liječnici, a druge može kupiti svatko. Na središnji živčani sustav djeluju blago ili srednje jako, a primjenjuju se protiv bolova u mišićima, zglobovima i kostima, kao i glavobolje i zubobolje.

Ovisnost o uzimanju lijekova za smirenje sve je alarmantniji problem modernog društva! Ako se konzumira lijekove za smirenje duže od 6 mjeseci, prilično je moguće razvijanja ovisnosti ili tolerancije. Svi oni koji uzimaju lijekove duži period da bi se osjećali bolje, osjećaju čežnju između doza i nastavljaju uporabu usprkos negativnim posljedicama svakako mogu početi razmišljati o sebi kao o ovisniku. 

Lijekovi za smirenje brzo i djelotvorno smiruju simptome poput napetosti, zabrinutosti, uzrujanosti, prestrašenosti. Na središnji živčani sustav djeluju blago ili srednje jako, a primjenjuju se protiv bolova u mišićima, zglobovima i kostima, kao i glavobolje i zubobolje.

Znakova koji potvrđuju ovisnosti o lijekovima su žaljenje na nejasne simptome da bi se dobio lijek, manjak interesa za terapije koje se ne temelje na tabletama, promjene raspoloženja, posjećivanje nekoliko različitih liječnika ili ljekarni radi dobivanja recepta, ovisnička prošlost, uporaba količine veće od propisane i uzimanje tuđih tableta.

Lijekove trebate uzimati prema uputama liječnika i nikada prema vlastitoj procjeni. 
In Portal

 

 

Povezane vijesti